Newton
Saizou : Kolejny raz prosze o pomoc, jak udowodnić:
spr n=1
| | | | | |
L= | + | =2 P=2 1=2 L=P |
| | | |
Założenie dla pewnego n∊N
Teza dla n+1
Dowód:
| | | | | | | |
∑n+1k=0 | =∑nk=0 | + | , czy to jest ok  , chodzi tylko o rozpisanie |
| | | | |
13 paź 20:22
Hurwitz:
i dajesz a=b=1.
Zależy co wiesz...
13 paź 20:28
Saizou :
nie rozumiem
13 paź 20:30
Mila:
Masz udowodnić, ile jest wszystkich podzbiorów zbioru n−elementowego?
13 paź 21:10
Maslanek: | | | |
Jeżeli chodzi o samą równość, to zauważ, że (1+1)n=∑(k=0, n) | . Koniec dowodu  |
| | |
13 paź 21:14
Saizou :
mam po prostu zadani udowodnij, że...
13 paź 21:14
Saizou : już łapię.... dzięki, coś mnie olśniło
13 paź 21:18
13 paź 21:32
zombi: Mogę się podłączyć Saizou? Bo też mam zadanie z Newtona.
| | 1 | |
Wykaż, że an = (1+ |
| )n jest rosnący, wskazówka: |
| | n | |
użyj wzór dwumianowy i pokaż, że każdy wyraz jest rosnący.
| | | | 1 | |
tj. mam pokazać, że | ( |
| )k jest rosnący dla każdego 0≤k≤n ? |
| | | n | |
13 paź 21:35
Hurwitz: Zasadniczo tak, ale to nie jest banalne zadanie...
13 paź 21:47
zombi: Wiem, ja bym to pokazywał ze średnich, ale na wykładzie nie było, więc nie moge z tego
korzystać.
13 paź 21:49
Hurwitz: Nie wiem, czy ostatecznie sobie poradziłeś. Jeżeli nie to można tak:
| 1 | | n! | 1 | | 1 | | n(n−1)...(n−k+1) | |
| = |
|
| = |
| |
| = |
| nk | | (n−k)!k! | nk | | k! | | nk | |
| | 1 | |
= |
| (1)(1−1/n)(1−2/n)...(1−(k−1)/n) |
| | k! | |
Stąd wynika, że zwiększając n całość też zwiększasz (bo odejmujesz mniej, czyli mnożysz liczby
większe). Powracając do sumy:
| | 1 | |
(1+1/n)n=∑kn |
| (1)(1−1/n)(1−2/n)...(1−(k−1)/n) |
| | k! | |
zauważasz, że n występuje również w górnej granicy sumowania. Oznacza to, że zamieniając n na
n+1 sumujesz więcej większych liczb, czyli
(1+1/n)
n<(1+1/(n+1))
n+1 ⇒ ciąg rosnący.
14 paź 11:19