Zbiór A= {1,3,6}
Kamikadze : Zbiór A= {1,3,6} ma następujące podzbiory:
−jednoelementowe: {1}, {3}, {6}
−dwuelementowe: {1,3}, {1,6}, {3,6}
oraz dwa niewłaściwe: Φ {1,3,6}
Wypisz wszystkie podzbiory zbiorów: B={4}, C={a,b}, D={2,5,8,9}.
Ile podzbiorów ma zbiór o 1 elemencie, dwóch, trzech, czterech, ogólnie n elementach?
Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie bo tego wgl nie czaje

Z góry wielkie dzieki
Jack:
Ok. Wyłumaczę:
Niech nasz zbiór ma n elementów. Wszystkie podzbiory są 0 elementowe, 1 elementowe, 2
elementowe.... i n elementowe.
Teraz je dodam używając kombinacji (ponieważ zadania sprowadza się do tego żeby policzyć ile
jest 0 elementowych podzbiorów zbioru n elementowego + 1 elementowe podzbiory zbioru n
elementowego + 3 elementowe... itd + n elementowe podzbiory zbioru n elementowego)
A więc:
Zauważam, że przypomina to współczynniki dwumianu Newtona dla
| | | | | |
(x+y)n= | xny0+...+ | x0yn. Jednak nie chcę mieć w rozpisanej postaci x−ów ani |
| | | |
y−ów... Zastąpię je x=1, y=1. Wówczas
Dalej musisz policzyć ile masz elementów w zbiorze i wstać do wzoru
2n.