.
uioh: (x2 + y2 + 1)2 = ?
12 paź 22:54
PW: Co najmniej 1, a może i ho, ho ...
12 paź 22:57
uioh: Próbowałem tam podstawiać jakieś liczby to za każdym razem coś innego wychodziło ; /
12 paź 23:03
12 paź 23:03
uioh: Próbowałem podstawiać i coś mi nie wychodzi. Co robię źle?
(22 + 32 + 1)2 =
24 + 62 + 22 + 62 + 92 +32 +22 +32 + 1 =
24 + 22 + 22 + 62 +62 + 32 + 32 + 92 + 1 =
24 + 42 + 122 + 62 + 92 + 1=
292
Powinno być 196
12 paź 23:36
PW: Ale po co podstawiasz? Prawa strona jest równa 1 (rozwiązujesz równanie przecież), no to czemu
ma być równa lewa strona?
12 paź 23:44
uioh: Nie ja chciałem wyliczyć równanie dla Piotrka tylko nie wiem ile wynosi (a + b+ c)2
12 paź 23:48
razor: (a+b+c)(a+b+c) i wymnażasz na piechotę
12 paź 23:51
PW: No właśnie mówię o równaniu dla Piotrka − tam po prawej stronie jest 1.
260822
12 paź 23:52
uioh: wiem ale teraz zastanawiam się dlaczego po wymnożeniu przez siebie tego co wyżej wychodzi co
innego niż powinno czyli 196
13 paź 07:48
uioh: dobra już wiem co robiłem źle an + an = 2 * an
13 paź 08:30