Rozwiąż równanie:
Piotrek:
(x2+y2+1)2+(x+z2−4)2=1
12 paź 21:57
sushi_gg6397228:
trzeba pomyśleć:
1. jaka masz liczbę w pierwszym nawiasie ?
12 paź 22:01
Piotrek: nie bardzo kumam
12 paź 23:11
3Silnia&6: x2 ≥ 0
y2 ≥ 0
(x2 + y2 + 1) ≥ 1
( x + z2 − 4)2 ≥ 0
(x2 + y2 + 1)2 + ( x + z2 − 4)2 ≥ 1
bedzie rowne 1 jezeli (x2 + y2 + 1)2 = 1 i ( x + z2 − 4)2 = 0
x2 + y2 + 1 = 1 i x + z2 − 4 = 0
x = y = 0 i z2 = 4 => z = 2 v z = −2
13 paź 00:03
pigor: ..., np. tak :
(x2+y2+1)2+(x+z2−4)2=1 ⇔ (x+z
2−4)
2= 1
2 −(x
2+y
2+1)
2 ⇔
⇔ (x+z
2−4)
2=1 −x
2−y
2−1)(1+x
2+y
2+1) ⇔ (x+z
2−4)
2=(−x
2−y
2)(x
2+y
2+2) ⇔
⇔
(x+z2−4)2= −(x2+y2)(x2+y2+2) < 0 − równanie
sprzeczne
(dlaczego

) spróbuj sam uzasadnić sobie ...
13 paź 00:08
pigor: .... o kurde . źle; przepraszam, może być to w nawiasach
równe tylko zero ; czas sobie dać spokój na dzisiaj ;
13 paź 00:10
Piotrek: Dzięki
13 paź 00:12