Wartosc bezwzgledna
Metis: Cześć

Taki banał :
|x+3|<−7
Mogę zapisać od razu na sprawdzianie że powyższa nierówność jet nieprawdziwa gdyz wartość
bezwzględna musi być większa bądź równa 0 ?
Czy muszę to jakoś rozpisać?
12 paź 20:00
Kacper:
x∊∅ − tyle wystarczy
12 paź 20:01
52: Mnie uczono aby od razu pisać x∊∅
12 paź 20:01
3Silnia&6: a mnie ostatnio na forum uczono, zeby pisac: brak rozwiazan, (a nie x ∊ ∅)
12 paź 20:04
Metis: I tyle wystarczy ? Czy nie zaszkodzi dodać słownego komentarza?
12 paź 20:05
Kacper:
x∊∅ to taki trochę sztuczny zapis na to, że nie ma rozwiązań, ale ogólnie przyjęty.
12 paź 20:05
pigor: ... no to pisz sobie brak rozwiązań; a ja jestem za x∊∅ i nie mam
zamiaru wymądrzać się nad nim, botak naprawdę, to nie wiem komu
przeszkadza zapis
li tylko formalny x∊∅...dla skrócenia zapisu
" brak rozwiązań "

, czyli bez doszukiwania się drugiego dna i tyle . .
12 paź 20:10
Metis: A jeżeli złapałbym się i rozwiązał taki przykład:
|x+3|<−7
x+3<−7 v x+3>7
x<−10 v x> 4
I jak z tej postaci rozpoznać że to błędne rozwiązanie ?
12 paź 20:10
Kacper:
Druga linijka jest błędna już.
Nie można rozpisać w ten sposób jeśli prawa strona jest ujemna.
12 paź 20:12
Saizou :
pigor ma racje, to tylko umowa, że przyjmuje się że brak rozwiązań oznacza się jako x∊∅,
ważne tylko żeby stosować zapis konsekwentnie
ja sobie mogę przyjąć że brak rozwiązań będę oznaczał jako ♫ a kto mi zabroni
12 paź 20:13
pigor: ... bo masz merytorycznie błędny

(zero punktów) ;
tam powinno być nie lub (v) tylko i (⋀) . ..
12 paź 20:13
Metis: Mój błąd z tym znakiem logicznym.
A w tym poscie z 20:10 tylko gdybam
12 paź 20:16
Metis: Czyli mogę wyciągnąć wniosek że jeśli prawa strona jest ujemna a lewa to wartość bezwzględna to
brak rozwiązań? Dla wszystkich przypadków − dla nierówności wiekszych , mniejszych i równosci?
12 paź 20:18
Saizou :
tak, bo korzystasz z własności wartości bezwzględnej mówiącej że lxl≥0 dla x∊R
12 paź 20:20
Metis: Dzięki Wam. Rozwiązaliście moje wątpliwości
12 paź 20:21
pigor: .., nie, nie uogólniaj bezmyślnie, , bo to jest x∊∅ tylko dla ≤, bo
dla > jest prawdziwa dla x , no właśnie jakich x
12 paź 20:22
pigor: ... np, twoje | x+3} > −7 jest prawdą dla x∊
12 paź 20:24
Saizou :
nie doczytałem, oczywiście tylko
dla każdego x∊R lxl≥0
oczywiście jeśli x≠0 to możemy napisać że lxl>0
12 paź 20:27
Metis: Jak rozwiązać powyższy przykład skoro prawa strona jest ujemna ?
12 paź 20:30
Saizou :
dla przećwiczenia oblicz nierówność, równość
1) lx−2l=5
2) lx+5l=−7
3) l2x+9l=9
4) 3lxl≥12
5) lx−7l≥3
6) l4x−1l≥13
7) lx−5l<4
8) lx+9l≤−1
12 paź 20:31
Saizou :
to może inaczej
|x+3|<−7
lx+3l+7<0
a wiemy że lx+3l≥0 i 7≥0, zatem lx+3l+7......jest jakie ?
12 paź 20:33
Metis: 1) |x−2|=5
(x−2)=5 v (x−2)=−5
x=7 v x=−3
2) lx+5l=−7
Nie ma rozwiązania.
3) |2x+9|=9
2x+9=9 v 2x+9=−9
2x=0 v 2x=−18 /:2
x=0 v x=−9
4)3|x| > 12
3*x >12 i 3*(−x) >12
3x>12 /:3 i −3x >12 /(−3)
x>4 i x<−4
x∊ ....
5) |x−7| ≥3
x−7 ≥ 3 i x−7 ≤− 3
x≥ 10 i x≤ 4
x∊...
6) |4x−1|≥13
4x−1≥13 i 4x−1≤−13
4x≥ 14 /:4 i 4x≤−12 /:4
x≥3,5 i x≤−3
x∊...
7) lx−5l<4
x−5 <4 i x−5>−4
x<9 i x>1
x∊....
8)|x+9|≤ −1
Brak rozwiązania
12 paź 20:43
Asay: Rozwiąż nierówność wykorzystując interpretację geometryczną:
Ix − 3 I < 7
12 paź 20:44
Metis: Do postu 20:33
x≥−10
12 paź 20:45
Saizou :
4,5,6 jest źle, nie te spójniki logiczne
ja byłem uczony takiej sztuczki w Lo że jeśli mamy
a) > lub ≥ (to obracamy ten symbol o 90o z ruchem wskazówek) i otrzymujemy ∨ czyi "lub"
b) < lub ≤ (to obracamy ten symbol o 90o z ruchem wskazówek) i otrzymujemy ∧ czyi "i"
12 paź 20:46
Saizou :
lx+3l≥0
7≥0
========= dodając stronami
lx+3l+7≥0 , zatem lx+3l+7<0 jest sprzecznością
12 paź 20:48
Kacper:
Saizou u mnie nauczycielka za takie... "rzeczy" stawiała odpowiednie oceny
12 paź 20:49
Metis: U mnie za "głupoty matematyczne" są punkty ujemne...
Dlatego pytam. Nie chcę się złapać
12 paź 20:50
Saizou :
co masz na myśli pisząc "takie rzeczy"
12 paź 20:50
12 paź 20:52
12 paź 20:53
Kacper:
Bo u nas trzeba było dokładnie wiedzieć co i dlaczego i skąd
12 paź 20:54
Saizou :
Panie magistrze, kiedy pan były ostatnio w szkole jako uczeń LO
12 paź 20:55
Metis: Te ćwiczona umiem

Chodzi mi tylko o te wartości nieujemne.
pigor pisze: | x+3|> −7 jest prawdą dla x∊
A
Saizou lx+3l+7≥0 , zatem lx+3l+7<0 jest sprzecznością − więc nie ma rozwiązań.
Nie rozumiem
12 paź 20:57
Saizou :
pigor pytał się Ciebie dla jakich x byłoby to prawdziwe
ja ci pokazuje że suma liczb nieujemnych jest nieujemna
12 paź 20:59
Metis: Czyli podsumowując co z tym przykładem ?
| x+3|> −7
Rozwiązywalne ?
12 paź 21:00
Kacper:
Tak x∊R
12 paź 21:01
Saizou :
lx+3l>−7 jest prawdziwe dla x∊R bo lxl≥0
a lx+3l<−7 brak rozwiązań, bo wartości bezwzględna przyjmuje wartości nieujemne
12 paź 21:02
Metis: Okey

Wszystko jasne

Jeszcze angielski i można iść spać

Dzięki Wam!
12 paź 21:05
5-latek: Metis podchodzisz do swojego nauczyciela i sie go pytasz jak to zapisac .Ja piszse x∊∅
ale prof. Krysicki np w swojej ksiazce pisal Brak rozwiazan .
12 paź 21:08
pigor: ..., ...

brawo chłopaki ...
12 paź 21:09
Metis: W większości przypadków tak czynię
5−latku, ale problem mi wynikł mi weekend, a wszystkie
przykłady w zbiorze nie rozpatrują takiego przypadku jaki podałem

Widocznie jest to
oczywiste
12 paź 21:10
5-latek: Michal . To zapytasz go jutro bo mysle ze to nie jest sprawa zycia lub smierci
12 paź 21:15
Metis: Sprawdzian z równań i nierówności z podwójną i pojedynczą wartością bezwzględną
12 paź 21:19
Metis: A jeszcze taki przykład:
|x−3|>0
x−3>0 i x−3<0
x>3 i x<3
Zatem x∊R −{0}
12 paź 22:27
5-latek: Mysl MIchal . czy wartosc bezwzgledna moze byc mniejsza 0
12 paź 22:31
pigor: ..., bardzo dobrze byłoby gdybyś zamiast koniunkcji ⋀ dał alternatywę ⋁
chociaż odpowiedź podajesz dobrą

, dlatego nie dostaniesz ...

max. punktów
12 paź 22:34
5-latek: I jeszce jedno
Jak masz w nierownosci znak > to bedzie spojnik lub
jak masz znak < to wtedy spojnik i
12 paź 22:35
Metis: To wynik dobry tak?
12 paź 22:36
5-latek: A dlaczego odrzuciles 0 przeciez |0−3|.0 to |−3|>0 to 3>0
12 paź 22:38
Metis: >0
więc wszystko oprócz 0
12 paź 22:41
Metis: Wszystko bez 3
12 paź 22:43
pigor: ... kurde, oczywiście wyrzucasz 3 z R, , a nie zero )
12 paź 22:44
Metis: Dobrze że się poprawiłem na czas
12 paź 22:44
5-latek:
12 paź 22:49
Metis:

Jak szybko wyznaczyć sumę przedziałów?
x<8
x>−4
x>2
x<2
14 paź 21:01
Metis: Dodam o co chodzi:
Rozwiązuje przykład:
||x−2|−3|<3
Otrzymuje:
x<8 i x>−4 i x>2 i x<2
I ostateczne rozwiązanie
x∊...
14 paź 21:04
Metis: Podbijam
14 paź 21:18
Metis: Już mam
14 paź 21:22