Zapisz w prostszej postaci
wwo005: Zapisz w prostszej postaci:
| | 1 | | 3 | |
a) |
| + |
| − 23√4 |
| | 3√2 − 1 | | 3√2 + 1 | |
| | 53√2 * √27 + 2√3 * 3√4 | |
b) |
| |
| | 4√9 * 3√16 | |
11 paź 21:08
Bogdan:
| | 1 | | a2 + ab + b2 | | 1 | | a2 − ab + b2 | |
a) |
| = |
| i |
| = |
| |
| | a − b | | a3 − b3 | | a + b | | a3 + b3 | |
11 paź 21:15
wwo005: co to jest ?
11 paź 21:24
Bogdan:
Wskazówka
11 paź 21:27
wwo005: za a2 mam wstawic 3√2 czy co ?
11 paź 21:32
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia proponuję sobie przypomnieć, w razie trudności są tutaj
55
11 paź 21:35
Bogdan:
szczególnie polecam uwadze wzory: a3 − b3 oraz a3 + b3
11 paź 21:36
wwo005: Bogdan ja wzory skróconego mnożenia umiem , tylko wez mi wytłumacz co miałes na myśli pisząc
o 21:15 , nie rozumiem tego
11 paź 21:52
Bogdan:
| | 1 | | a2 + ab + b2 | |
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) ⇒ |
| = |
| |
| | a − b | | a3 − b3 | |
| | 1 | | 3√4 + 3√2 + 1 | |
2 − 1 = (3√2 − 1)(3√4 + 3√2 + 1) ⇒ |
| = |
| |
| | 3√2 − 1 | | 2 − 1 | |
11 paź 22:23