pierwiastki
Olgaaa: √(0,25)5−x4=2√x+1−4
Jaka tutaj powinna być dziedzina?
oprócz x≥−1
10 paź 18:39
pigor: nic więcej , bo y=ax > 0 ∀x∊R
10 paź 18:41
Olgaaa: To jakie jest rozwiązanie? Bo mi się nie zgadza.
10 paź 18:57
pigor: ...,
D=(−1;+∞), to
... ⇔ 2
−10+x2= 2
√x+1−4 ⇔ −10+
12x=
√x+1−4 ⇒
⇒ −12+x = 2
√x+1 i −12+x ≥0 ⇒ 144−24x+x
2 = 4x+4 i (**)
x ≥12 ⇒
⇒ x
2+28x+140= 0 i jak nie pomyliłem się to sama dalej pobaw sie ...
10 paź 19:11
Olgaaa: Nie zrobiłeś jeszcze do
12, ale już rozumiem o co chodzi
10 paź 20:21
pigor: ... , i o to mi chodziło, bo coś mi nie grało; dzięki...
10 paź 23:14
10 paź 23:28