Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej proste
Jan : Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej proste:
x=2+4t
l1=y=2+t
z=−3t t∊R
l2 −3x−2y+6=0
−4y+3z+3=0
Przekształciłem sobie równanie krawędziowe na parametryczne i otrzymałem
x=−6t
l2=y=9t+3
z=12t+3 t∊R
Tu mam pytanie czy dobrze to przekształciłem i jak wyznaczyć wektor i punkt z l1 tzn, czy
trzeba gdzieś zmieniać znaki czy jest to po prostu V1=[4,−6,−8] i P1(2,1,−1)
Proszę o pomoc ...
9 paź 22:58
Mila:
źle równanie parametryczne prostej krawędziowej.
9 paź 23:51
Paulina:
Mila jesteś jeszcze dziś na forum ?
9 paź 23:52
Mila:
Jeszcze chwilę.
9 paź 23:56
Paulina:
To może jutro od rana Cię złapię... Chodzi mi o liczby zespolone i logikę i trochę indukcji nie
wszystkie przykłady ale żeby coś zrozumieć.. Po na UJ jadą szybko z tematem i nie nadarzam
robić zadań ani przyswajać wiedzy
10 paź 00:01
Mila:
Wpisuj zadania , są studenci matematyki na forum, to pomogą.
10 paź 00:02
Paulina:
Wstawiłam zadania z logiki to mnie wykrzyknikami potraktowali...
10 paź 00:04
Jan : Gdzie jest błąd w tym równaniu parametrycznym prostej krawędziowej ?
10 paź 09:56
AS: A może tak
1. Sprawdzić,czy podane proste nie są skośne.Jeżeli tak,to
2. Obrać dwa różne punkty na pierwszej prostej
3. Obrać punkt na drugiej prostej,nie leżący na pierwszej.
4. Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty.
10 paź 16:51
Mila:
Przepraszam,Jan ,masz dobrze prostą krawędziową, inaczej liczyłam, miałam wektor
równoległy do Twojego.
10 paź 17:51
Mila:
Proste są skośne.
10 paź 18:52
pigor: ..., tak, wychodzi mi iloczyn mieszany wektorów
[0−2,3−2,3−0]= ( [−2,1,3] x [−2,3,4] ) * [4,1,−3] ≠ 0, a więc
dane proste są skośne − nie wyznaczają płaszczyzny .
11 paź 00:38