Prawdopodobienstwo
cntrl: Sklep sprzedaje wyroby dwóch znanych marek, z powodu wad produkcyjnych klienci zgłaszają
reklamację 7% zakupionych wyrobów pierwszej marki oraz 2% drugiej marki. Przy jakim stosunku
liczby sprzedanych wyrobów pierwszej marki do liczby sprzedanych wyrobów drugiej marki
prawdopodobienstwo, że sprzedany wyrób nie będzie reklamowany, jest równe 0,96?
10 paź 17:37
Mila:
odpowiedź?
10 paź 19:42
cntrl: 2:3
10 paź 20:41
Mila:

n − liczba sprzedanych wyrobów I marki
n*k − liczba sprzedanych wyrobów II marki
n+n*k− n liczba sprzedanych wyrobów łącznie
D− wyrób dobry
W− wyrób wadliwy
| | n | | k*n | |
P(D)= |
| *0,93+ |
| *0,98= |
| | n+k*n | | n+k*n | |
| | 0,93n+0,98k*n | | 0,93+0,98k | |
= |
| = |
| |
| | n(1+k) | | 1+k | |
10 paź 21:23
cntrl: dziękuje pieknie
10 paź 21:45
10 paź 22:11
daras: oczywiście n
1 = kn
2
| | 0,02 | |
...=> k = |
| = 2:3 |
| | 0,03 | |
10 paź 22:27
daras: za długo pisałem? no cóż ogladam TV
10 paź 22:27