Obliczenie pochodnych pierwszego i drugiego rzedu oraz Ekstrema i p.p
luk: Witam mam trzy przykłady, nie wiem czy dobrze liczę te pochodne..
F(x)=x(x−1)
2 = 2x(x−1) * 1 = 2x(x−1) = 2x
2−2x i tu jest problem czyli znaleźć punkty
stacjonarne.. a nie będzie to może 0 i 1?
o ile dobrze obliczyłem pochodna to teraz liczę drugiego rzędu do p.p F(x)"=2x
2 −2x = 4x−2
| | 1 | |
czyli punkt stacjonarny to |
| ? |
| | 2 | |
przykład 2
F(x)=x
2(x−1)
2 = 4x
2(x−1) * 1 = 4x
3 − 4x
2? inaczej 4x
2(x
2−1) nie bedzie to x=0,x=−1 oraz
x=1?
druga pochodna o ile dobrze jest pierwsza to 12x
2−8x = 12x(x−{2}{3}) jakie punkty stacjonarne?
przykład 3
| | 1 | |
F(x)=x2(4−x2)3 = 3x2(4−x2)*−2x = −6x3(4−x2) = −24x3+6x5 = −24x3(x+ |
| x2) dobrze? |
| | 4 | |
jednak co z punktami stacjonarnymi? kurcze przydał by się jakiś poradnik jak je łatwo
znaleźć:(
bo wiem, że nie tylko ja mam z tym problem, pochodne nie wiem czy dobrze obliczone ale starałem
się, z góry dziękuje za pomoc.