oblicz pole wielokąta
Petrus:

Oblicz pole wielokąta, jeśli 0< x < 1
(kropki oznaczają kąty proste)
11 lis 16:47
Petrus: powie mi ktoś, jak to można zrobić

11 lis 17:00
Petrus: :(
11 lis 18:18
Zbronek:

Δabc jest równoramienny,więc kąt b jest prosty,wiec cda też prosty
kąt bac i bca =45
wychodzi mi coś takiego,czyli po przedłużeniu boków powstaje kwadrat ,ale wtedy x=0
11 lis 20:45
Nikka: dzień dobry

no, ciekawe zadanko

nie lubię geometrii, aczkolwiek pomyślę
12 lis 08:57
Zbronek: x=1/2 to x=1−x,czyli trapez równoramienny o podstawach √2 i 1 , i nie ma problemu,tylko
dlaczego x=1−x?
12 lis 09:37
Nikka: a jesteś pewny, że to będzie trapez równoramienny
12 lis 09:48
Zbronek: właśnie nie ,ale napisałaś(−eś) że wyszło x=1/2
12 lis 09:49
Nikka: aaaaaa, myślałam, że jednak tego nie wysłałam
12 lis 10:06
Nikka: kurczę, nie wiem − cokolwiek robię wychodzą mi tożsamości np. 1=1
12 lis 10:49
Zbronek:

czy to jest trapez równoramienny?
12 lis 10:59
Nikka: jest, bo ma kąty przy podstawie równe
12 lis 11:00
Nikka: | | 1 | |
czyli stąd by wynikało, że x=1−x czyli x= |
| |
| | 2 | |
12 lis 11:01
Petrus: ale czy oby na pewno tam trapez wychodzi?
i dlaczego między 1 i 1 jest kąt prosty?
12 lis 18:07
Nikka: dlaczego prosty napisał Zbronek

, trapez na bank
12 lis 18:17
BiebrzaFun :

Nikka ,to nie musi być trapez.to ,że ma równe kąty przy podstawie nie swiadczy o tym.To tw.
działa tylko w jedną stronę.Trapez równoramienny ma kąty przystające przy podstawach.Czworokąt
na rys, nie jest trapezem ,a kąty ma równe
12 lis 20:10
Nikka: no to nie wiem, pomóż w takim razie Petrusowi, ja za geometrią nie przepadam
12 lis 20:15
Nikka: nie no fakt, podstawy nie muszą być równoległe

poddaję się...
12 lis 20:18
BiebrzaFun :

Znalazłem rozwiązanie ,więc je umieszczę,
|cd|
2=1
2+(1−x)
2⇒|cd|=
√x2−2x+2
|cb|=
√x2+1
Z wzoru Herona
| | √(|cd|+|cb|+1)(|cd|+|cb|−1)(|cd|−|cb|+1)(−|cd|+|cb|+1) | | 1 | |
PΔbcd= |
| =.....= |
| , |
| | 4 | | 2 | |
więc pole wielokąta =1,
czyli tak jak w pierwszym wpisie napisałem =polu kwadratu o boku 1,ciekawe...
13 lis 08:32
Nikka: wiesz, też o tym myślałam, ale stanęłam w jaki sposób policzyć pole Δbcd

czy to jest zadanie maturalne?
13 lis 09:14
BiebrzaFun : ten wzór Herona....,chyba to zad. konkursowe...
13 lis 09:59