.
Mat: Znajdź współrzędne punktu symetrycznego do A(1,−1) względem
prostej x−2y−4=0
Witam. Mam wykres i nie wiem zbytnio co robić dalej.Mogę wyznaczyć równanie prostej
przechodzącej przez A A' ale jak znaleźć to A'. Proszę o pomoc.
9 paź 19:48
5-latek: Nie trzeba bylo tak od razu zrobic tylko te wykrzykniki dawac do ogladania ?
9 paź 19:50
daras: prosta AA' jest ⊥ do danej prostej i A' lezy w takiej samej odległosci od niej co A (lustro)
9 paź 19:51
daras: a dalej ..sam
9 paź 19:52
9 paź 19:54
Mat: 5 latek to nie ja dawałem te wykrzykniki
9 paź 19:59
5-latek: Ja wiem ze nie Ty ale one mnie denerwuja strasznie
czy juz wiesz jak masz rozwiazac ?
9 paź 20:01
Mat: Wyszło mi że y2=−2x+1 Pytanie1: Czy moge ją nazwać y2 i podpisać na wykresie że jest to y2?
Pytanie2: Co dalej. Z geometrii analitycznej nie umiem nawet podstaw i chce od czegoś zacząć
dlatego nie chce nauczyć się źle dlatego o wszystko pytam.
9 paź 20:09
Mila:

A=(1,−1)
A'(x,y) punkt symetryczny do punktu A względem prostej k, gdzie :
k: x−2y−4=0 postać ogólna równania prostej
x−4=2y
| | 1 | |
y= |
| x−2 postać kierunkowa równania prostej k |
| | 2 | |
Odcinek AA' jest prostopadły do k;
m prosta prostopadła do k i A∊m
m⊥k
y=−2x+b i −1=−2*1+b⇔b=1
m: y=−2x+1
Szukamy punktu przecięcia prostych m i k,
| | 6 | | 6 | | 7 | |
x= |
| to y=−2* |
| +1=− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 6 | | 6 | |
P=( |
| , |
| ) punkt P jest środkiem AA'. |
| | 5 | | 5 | |
| 6 | | 1+x | | −7 | | −1+y | |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ |
| 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
================
9 paź 21:45
daras: ciekawe tylko czy
Mat poniał ?
10 paź 10:03
AS: Dane:
prosta l: x − 2*y − 4 = 0 , punkt A(1,−1)
Szukane: punkt B(a,b) symetrycznie położony do A względem prostej l
Rozwiązanie
Wsp.kierunkowy prostej l: m = 1/2
Wsp.kierunkowy prostej AB: mp = −1/m = −2
| | b + 1 | |
czyli |
| = −2 po uporządkowaniu 2*a + b = 1 [1] |
| | a − 1 | |
środek odcinka AB: xs = (a + 1)/2 , ys = (b − 1)/2
środek ten należy do prostej l czyli spełnia równanie tej prostej
| a + 1 | | b − 1 | |
| − 2* |
| − 4 = 0 po uporządkowaniu |
| 2 | | 2 | |
a − 2*b = 5 [2]
Rozwiązując układ równań [1] i [2] otrzymujemy
a = 7/5 , b = −9/5
Szukany środek: S(7/5,−9/5)
10 paź 13:02
daras: 
poniał
10 paź 20:57
Mila:
Mat na pewno dzisiaj jest na randce, jutro tu spojrzy.
10 paź 22:49
pigor: ..., znajdź współrzędne punktu symetrycznego do A=(1,−1) wzgl.proste
x−2y−4=0 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to jeszcze ja "zamieszam" np. tak : [1,−2] − wektor kierunkowy prostej p⊥−łej do danej,
czyli prostej (*) p:
(x,y)= (1+t,−1−2t) w postaci parametrycznej przez punkt A takiej,
że 1+t+2+4t−4= 0 ⇔ 5t=1 ⇔ t=
15 , a stąd i z (*)
S=(x,y)= (1+
15, −1−
25)= (
65,−
75) − punkt przecięcia p z daną prostą
i środek odcinka AA' zatem jeśli A'=(x,y) − obraz punktu A=(1,−1) w symetrii osiowej,
to x+1=
125 i y−1= −
145 ⇒
x= 75 i y= −95, czyli
A'=(75,−95) − szukany
punkt spełniający warunki zadania . ... .
10 paź 23:57