f. liniowa
załamana: Znajdź współrzędne punktu symetrycznego do A(1,−1) względem prostej x−2y−4=0, wykres będzie
y=x/2−2 i co dalej ?
8 paź 19:04
Kacper:
dalej nie zaczynaj nowego tematu
8 paź 19:08
załamana: no to mi pomóż proszę....
8 paź 19:13
5-latek:

Chciaz dobrze Kacper zrobila . Niech to cholerstwo zejdzie jak najszybcie na dol
Teraz najtrudniesza czessc zadania . narysowac to w ukladzie wspolrzednych (czarny to
| | 1 | |
y= |
| x−2 i zaznaczyc punkt A(1,−1) (tez trudne |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wyznaczasz rownie prostej prostopadlej do prostej y= |
| −2 |
| | x | |
Wyznaczasz punkt przeciecia sie tych prostych
Ze wzorow na srodek odcinka wyznaczasz wspolrzedne punktu A' (ktory bedzie lezal ponizej
8 paź 19:26
PW: Pytanie pomocnicze:
− Jaki jest współczynnik kierunkowy prostej
prostopadłej do prostej
8 paź 19:33
5-latek: | | 1 | |
Oczywiscie ma byc−− Wyznacz rownanire prostej prostopadlej do prostej y= |
| x−2 i |
| | 2 | |
przechodzacej przez punkt A(1,−1)
8 paź 19:35
5-latek: Ojj A tak pina byla pomoc i zadnego odzewu
8 paź 19:51
załamana: doszłam do tego, że równanie prostopadłej to −2x+1..
8 paź 20:01
załamana: jak obliczyć ten punkt przecięcia?
8 paź 21:07