Dane jest wyrażenie
marlencia_95: Dane jest wyrażenie W=(2−√2)3+(5−2√2)(5+2√2)−2(2√2−3)2
a) Wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne w tym wyrażeniu
b) Wykaż, że W−12√2=(3+2 \sqrt{} 2)−1
9 paź 15:11
9 paź 15:15
marlencia_95: To punkt a) wyszło W=3+10√2
ale b) mi coś nie wychodzi
9 paź 15:27
J:
... a co jest konkretnie w b ?
9 paź 15:29
J:
...jeśli dobrze czytam b , to W powinno być: W = 3 +14√2
9 paź 15:32
marlencia_95: w b) W−12√2=(3+2√2)−1
9 paź 15:34
5-latek: J nie chce sie czepiac ale jest na forum i nie chce jej sie nawet odpisac
9 paź 15:34
J:
to faktycznie : W = 3 + 10
√2
| | 1 | | 3−2√2 | |
L = W − 12√2 = 3 − 2√2 , P = |
| = |
| = 3 − 2√2 , czyli; |
| | 3 +3 √2 | | 1 | |
L = P
9 paź 15:40