matematykaszkolna.pl
kombinatoryka grochas: Na ile sposobów można zbiór {1,2,...,n}, gdzie n≥3, podzielić na trzy niepuste podzbiory?
9 paź 13:22
xXx: Poczytaj sobie o: "Liczby Stirlinga II rodzaju". Link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_Stirlinga
9 paź 14:00
9 paź 14:02
grochas: Dzięki za odpowiedź, ale nie za bardzo ogarniam temat, być może dlatego, że jestem dopiero w liceum. Chciałbym aby ktoś przedstawił mi rozumowanie na poziomie licealnym, bo skorzystanie w wyżej podanego wzoru nie za bardzo mi pomoże.
9 paź 14:31
grochas:
9 paź 15:23
PW: Podział zbioru {1,2,3,...,n} na trzy niepuste podzbiory to każda funkcja f : {1,2,3,...,n} → (1,2,3}, będąca przekształceniem "na", zatem od liczby wszystkich wariacji 3n trzeba odjąć liczbę przekształceń (1) g1: {1,2,3,...,n} → (1,2} (2) g2: {1,2,3,...,n} → (1,3} (3) g3: {1,2,3,...,n} → (2,3}. Nie jest to jeszcze odpowiedź, gdyż odejmując liczbę funkcji określonych w (1), (2) i (3) odejmowaliśmy również funkcje przyjmujące tylko jedną wartość z trzech możliwych. Niby wszystko w porządku, nie chcemy przecież liczyć takich funkcji, ale jest jeden niuans − odjęlibyśmy je po kilka razy − pomyśl, geniuszu z II LO i podaj odpowiedź.
9 paź 16:14
9 paź 16:26
grochas: "pomyśl, geniuszu z II LO i podaj odpowiedź" Nie wiem po czym to wnioskujesz, bo jestem raczej słaby z matmyemotka, i nigdzie nie napisałem ze jestem z II LO. W linku zostało przedstawione rozumowanie, także dziękuje wam za pomoc emotka
9 paź 17:34
PW: Przepraszam, że nazwałem Cię geniuszem. To był komentarz do zbyt wysokiego poziomu zadania, jak na ucznia LO.
9 paź 23:57
grochas: Wcale mnie tym nie obraziles emotka
10 paź 09:06