podzbiory
karol: Na ile sposobów można zbiór {1,2,...,n}, gdzie n≥3, podzielić na trzy niepuste podzbiory?
Proszę o pomoc.
14 wrz 13:58
Kacper: Studia?
14 wrz 14:01
karol: nie, klasa maturalna
14 wrz 15:02
PW: Najpierw rozwiążmy zadanie przy założeniu, że zbiory mają określony porządek (to znaczy
odróżniamy sytuację (A
1, A
2, A
3) od np. (A
3, A
1, A
2), mimo że podzbiory A
1, A
2 i A
3
są identyczne). Mamy n rozróżnialnych elementów, każdemu z nich trzeba przyporządkować jeden z
numerów {1, 2, 3} (numer podzbioru). Rozwiązaniem problemu byłaby liczba funkcji
(1) f: {1,2,3,...,n} → {1,2,3},
to znaczy liczba 3
n, gdyby nie fakt, że w ten sposób liczymy również takie przyporządkowania,
w których osiągnięta jest tylko jedna wartość spośród 1, 2, 3 lub tylko dwie z nich. Byłby to
podział na podzbiory, z których dwa lub jeden jest pusty. Wobec tego rozwiązaniem jest liczba
k = 3
n − 3·2
n + 3
(od wszystkich wariacji 3−elementowych z powtórzeniami odjęliśmy wariacje 2−elementowe; w ten
sposób otrzymaliśmy funkcje, które przyjmują wszystkie trzy wartości, opisujące podział na 3
niepuste podzbiory). Liczba +3 bierze sie stąd, że licząc 3·2
n odjęliśmy m.in. 6 funkcji
jednowartościowych, a powinniśmy odjąć tylko 3 takie funkcje.
Liczba k to liczba podziałów z uwzględnieniem kolejności, wobec tego liczba podziałów na trzy
niepuste podzbiory (bez uwzględniania kolejności) jest równa
| | k | | 3n − 3·2n + 3 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| (3n−1 − 2n + 1). |
| | 3! | | 6 | | 2 | |
Rozwiązanie to jest rodzajem zabawy umysłowej, zdaję sobie sprawę z możliwości łatwiejszego
wyliczenia.
14 wrz 16:06
Mila:
Załóżmy, że mamy n różnych kul rozłożyć do 3 różnych szuflad A,B,C.
3
n− liczba wszystkich możliwości, w tym:
jedna pusta, wtedy :
| |
*(2n−2) kule rozłożone do dwóch szuflad, żadna nie jest pusta |
| |
Dwie puste, kule trafiają do jednej szuflady
Zatem:
3
n−[3*(2
n−2)+3] − liczba wszystkich możliwych umieszczeń n kul w trzech szufladach i żadna
nie jest pusta, z tym, że nas nie ineresyją sytuacje: A,B,C oraz B,A,C, itp bo, to są te same
podzbiory.
Stąd Wynik:
mozesz to doprowadzić do prostszej postaci.
14 wrz 16:08
PW: Karol dostał gotowe rozwiązanie na dwa sposoby, więc jako uczeń klasy o wysokim poziomie
pomyśli nad twórczym rozwinięciem zadania. Już wie, że w gruncie rzeczy idzie o ustalenie
liczby funkcji
na
f: {1,2,3,...,n} → {1,2,3}.
Jak wygląda wzór na liczbę funkcji "na" zbiór {1,2,3,4}?
14 wrz 16:34
karol: dziękuję za pomoc

nie jestem pewien, jak będzie wyglądał wzór na zbiór {1,2,3,4}, ale spróbuję

więc 4
n − liczba wszystkich możliwości, od tego trzeba odjąć:
4 − trzy puste szuflady, kule trafiają do jednej szuflady;
6*(2
n−2) − kule rozłożone do dwóch szuflad (żadna nie jest pusta), dwie szuflady pozostają
puste
4*[3
n−3*(2
n−2)−3] − kule rozłożone do trzech szuflad (żadna nie jest pusta), jedna szuflada
pozostaje pusta
otrzymaną różnicę należy podzielić przez 4!
14 wrz 17:07
Kacper: Ja pytałem, czy studia, bo na studiach taką sytuację przedstawiają liczby Stirlinga II rodzaju
14 wrz 17:23
Mila:
PW, Kacper, czy to jest dobre rozwiązanie?
7 paź 14:03
Mila:
Wyniki zgadzają się z obliczonymi wg wzorów Stirlinga.
9 paź 16:25
Kacper: Trochę ktoś przesadził z tymi zadaniami. To nie jest zadanie dla przeciętnego ucznia (taki ma
zdać maturę).
10 paź 09:08
cokolwiek: Bo to nie jest normalne zadanie tylko z olimpiady organizowanej przez agh.
22 paź 20:37