rownoleglosc i prostopadlosc funkcji
pawel1996: 1.Napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f(x)=−2/3x−3
i przechodzi przez punkt A(3,−4)
Czy g(x)=−2/3x − 2 ? Możecie mi to rozwiązać bo nie wiem czy dobrze?
2. Napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f(x)=2x+5
i przechodzi przez punkt A(−4,6)
g(x)=2x−2?
To również?^^
8 paź 22:17
8 paź 22:21
8 paź 22:23
Metis: A(3,−4)
Współczynniki kierunkowe muszą być równe:
x=3
y=−4
−4=−2+b
b−2=−4 /+2
b=−2
8 paź 22:24
pawel1996: Oki, a drugie zadanie? To samo wychodzi?
8 paź 22:26
Metis: 2. f(x)=2x+5
A(−4,6)
Wykresy funkcji linowych są prostopadłe gdy ich iloczny ich współczynników kierunkowych jest
równy −1.
2*a'=−1 /:2
x=−4
y=6
Dokończ.
8 paź 22:28
8 paź 22:29
pawel1996: 6=−1/2*(−4) + b
6=2+b
−b=2−6
−b=−4
b=4 ?
8 paź 22:30
Metis: **liniowych

*** iloczyn
Za szybko piszę .
8 paź 22:30
Metis:
8 paź 22:31
pawel1996: w zadaniu nr 2 g(x)=2x+4 ?
8 paź 22:32
Metis:
8 paź 22:33
pawel1996: g(x)= −1/2 + 4 ! ?
8 paź 22:37
Metis: Teraz jest
8 paź 22:37
pawel1996: No i dziękuję!

a to?

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja liniowa f(x)=(m−2)x+m−3 jest
rosnąca i jednocześnie wykres tej funkcji przecina oś OY poniżej punku p(0,7)
8 paź 22:38
5-latek: Dla jakiej wartosci wspolczynnika a funkja liniowa jest rosnaca ?
wzor funkcji liniowej jest taki y=ax+b wiesz o czym mowi nam wspolczynnik b ?
8 paź 22:44
pawel1996: o osi Y?
8 paź 22:44
5-latek: A konkretnie ? Jesli wiesz to napisz jesli nie tez pisz
8 paź 22:45
pawel1996: nie wiem jak to napisać, ale... możesz mi wytłumaczyć
8 paź 22:47
Metis: Dobry wieczór
5−latku 
PS. Skąd masz te zadania
8 paź 22:47
pawel1996: ze zbioru zadań

a czemu?
8 paź 22:49
Metis: Pazdro ? Pytam z ciekawości
8 paź 22:50
pawel1996: Tak, pazdro
8 paź 22:52
5-latek:

Dobrze
Narysuje Ci 3 funkcje a ty mi powiesz oczym mowi
1. czarna y=2x−3
czerwona y=3x+4
zielona y= x+1
Patrz na wzor funkcki i patrz w jakim punkckcie przecinaja te wykresy os OY
Wiec odpowiedz na pytanie oczym infromuje nas wspokczynnik b we wzorze funkcji liniowej ?
8 paź 22:53
5-latek: Czesc Metis Ja pomagam mu rozwiazac to zadanie 22:38
8 paź 22:55
Metis: Jest twój

Ja idę lulu, trzeba wstać o 5

Dobranoc!
8 paź 22:56
pawel1996: Tak jakby na jakim miejscu na osi Y jest współczynnik b
czarna y=2x − 3, czyli 3 będzie to 3 do góry od 0

Nie wiem jak to wytłumaczyć pisząc
8 paź 22:57
pawel1996: współczynnik b informuje nas w jakim punkcie przecina oś OY
8 paź 23:05
5-latek: Czyli w jakim punkcie wykres funkcji przecina osOY
np wykres funkcji y=2x−3 (czrny przrciana os OY w punkcie (0,−3)
natomiast wykres funkcji y=3x+4 czerowny przecina os OY w punkcie (0,4)
W zadaniu masz ze wykres ma przecinac os OY ponizej punktu (0,7)
Ty masz taki wzor funkcji y=(m−2)x+m−3
Zauwaz z e wtym wzorze a= (m−2) i b= m+3
Jesli funkcja ma byc rosnaca to jakie musi byc m−2? i m+3 musi byc od ilu mniejszse
jesli wiemy o czym nas informuje wpolczynnik b ?
Najpierw rozwiaz to
8 paź 23:08
5-latek: Zapisz te warunki i je rozwiaz i potem wyznacz czesc wspolna rozwiazan bo masz spojnik I
8 paź 23:09
pawel1996: m−2 = 0 i b=m+3>0 ?
8 paź 23:10
pawel1996: aaa m−2>0 bo rośnie a m+3<7 bo tak jest w tym punkcie?
8 paź 23:13
pawel1996: m>2 i m<10
8 paź 23:14
5-latek:

NIe .
Kiedy funkcja jest rosnaca ? kiedy a>0 tak ?
Drugie ponizej jakiego punktu ma przeciciac ten wykres os OY? Zobacz w zadaniu czyli m−3< od
ilu ?
Rysunek do wspolczynnka b
8 paź 23:15
pawel1996: chyba czaje

m−3<7 i m<10
8 paź 23:16
5-latek: Post 23:14 masz dobrze
Minelismy sie z postami
Teraz wyznacz czesc wpolna tych rozwiazan
8 paź 23:18
pawel1996: część wspólna czyli do jakich liczb należy m tak?
8 paź 23:20
5-latek:

czyli m nalezy do jaiego przedzialu?
8 paź 23:21
pawel1996: m należy do przedziału (2,10), ale skąd się wziął... aa bo ... czaje czaje czaje!

DZIĘKI
8 paź 23:22
5-latek: czesc wspola dlatego ze piszse jakich m jest rosnaca I przecina os OY ponizej punktu
(0,7)
8 paź 23:22
5-latek: bo m>2 czyli m nalezy (2.+oo) i m<10 czyli m nalezy (−oo,10)
8 paź 23:24
pawel1996: Rozumiem już, dziękuję
8 paź 23:25
pawel1996: bardzo mi pomogłeś
8 paź 23:25
5-latek: Na zdrowie
8 paź 23:26