Wykaż, że wyrażenie
pocomitamatma: Wykaż, że wyrażenie 25a2+10ab+a2−8ab+16b2 przyjmuje wartosci nieujemne dla dowolnych liczb a
i b.
8 paź 17:05
J:
= 25a2 + 10ab +(a−4b)2 ≥ 0 ... bo każdy składnik jest nieujemny ..
8 paź 17:08
5-latek: J ale jesli a i b to dowolne liczby to 10ab moze buc ujemne (tak mi sie wydaje
8 paź 17:12
pocomitamatma: to moze
5a(5a+2b)+(a−4b)2 ≥ 0 ? ale to tez nie jest dla dowolnych R
8 paź 17:34
Kacper: Proponuje mój sposób, bo jest uniwersalny do takich zadań
8 paź 17:37
5-latek: Czesc
Kacper 
To pokazuj ten sposob
8 paź 17:39
Mat: ...=(a2+2ab+b2)+25a2+15b2=(a+b)2+25a2+15b2≥ 0
Poprawne?
8 paź 17:42
Kacper: Cześć
5−latek 
Nie chce mi się pisać ponownie

Tutaj jest
260260
8 paź 17:46