wykaż
patryk95: Wykaz, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b wyrazenie 2a
2+5b
2−2ab+1 przyjmuje wartosci
dodatnie. co tu zrobic

8 paź 17:09
.....: a2−2ab+b2 + a2+4b2+1 = (a−b)2 + a2 + 4b2 +1 ≥ 0
8 paź 17:11
Mat: 2a2+5b2−2ab+1=(a2+2ab+b2)+(a2−4ab+4b2)+1=(a+b)2+(a−2b)2+1 ≥0
Pytanie: Zrobiłem poprawnie?
8 paź 17:14
Kacper:
f(a)=2a2−2ab+5b2+1
b − parametr
Δ=(−2b)2−4*2*(5b2+1)=4b2−20b2−8=−20b2−8<0
Dla dowolnej wartości parametru b funkcja f przyjmuje wartości dodatnie, zatem wyrażenie
2a2−2ab+5b2+1 przyjmuje wartości dodatnie dla dowolnych liczb a oraz b
8 paź 17:17
.....: ile osob tyle rozwiazan
8 paź 17:19
Kacper: Najważniejsze, że każde dobre
8 paź 17:20
Mila:
Mat, dobrze.
8 paź 17:21
Mat: Witam. Jestem początkujący na forum dlatego pytam
8 paź 17:21
Metis: "przyjmuje wartosci dodatnie" zatem nierówność ostra.
Jeżeli wyrażenie przyjmowałoby wartości nieujemne wtedy nierówność słaba
8 paź 17:21
Metis: Chodzi mi o zapis Mata i ......
Dobrze piszę ?
8 paź 17:39
Kacper: Oczywiście to zapewne błąd nieuwagi
8 paź 17:41
Metis: Dzięki
8 paź 17:42