Granice
Michał: Różnica dwóch liczb rzeczywistych jest równa 7. Znajdź te liczby, jeśliw iadomo, że ich iloczyn
jest najmniejszy
7 paź 21:58
Michał: ktoś, coś

?
7 paź 22:35
3Slinia&6: a − b = 7 =? a = b + 7
a*b = b*(b+7) = b
2 + 7b − f. kw. najmniejsza wartosc (dla a > 0 ) to q = f(p) (wierzcholek)
| | −7 | | 7 | |
p = |
| => a = |
| ab = −49/4 |
| | 2 | | 2 | |
7 paź 22:39
3Slinia&6: p=b = −7/2 to wiadomo
7 paź 22:39
Michał: " f. kw. najmniejsza wartosc (dla a > 0 ) to q = f(p) (wierzcholek) "
nie za bardzo tego rozumiem, mogłabyś to wyjasnić w jakiś inny sposób? Ogółem dzięki za pomoc
7 paź 22:48
3Slinia&6: miales funkcje kwadratowa na lekcji ?
7 paź 22:50
Michał: Obliczyłem to za pomocą pochodnej, czyli b
2+7b=2b+7
2b+7=0
b=−3,5
No i wiadomka a−b=7, czyli a=3,5, wszystko w porządku Slinia

?
7 paź 22:59
Domel:
3Slinia&6 − a czy
a zawsze będzie większe od 0

A co z przypadkiem a < 0 np.
a − b = 7 np. −5 − (−12) = 7
7 paź 23:00
Michał: b+7>0
b>−7
b ∊ (−7,∞)
czyż nie tak?
7 paź 23:04
3Slinia&6: 22:59 Dobrze
@Domel
a ile to jest (−5)*(−12) ?
23:04 nie wiem o co chodzi ?
Nie ma zadnych zalozen
a − to wspolczynnik przy x
2 w f. kwadratowej − nie chodzi o "a" z zadania
7 paź 23:08
3Slinia&6: Jak znasz pochodne, to pewnie, ze z nich korzystaj. Ja z wlasnosci funckji kwadratowej robie,
skoro nie pamietasz tych rzeczy, to moze warto 10min na przypomnienie poswieciec ;
7 paź 23:10
Michał: Na pewno zajrzę, matura tusz tusz.
7 paź 23:14
5-latek: Twierdzisz ze matura tuż tuż?
7 paź 23:18
3Slinia&6: Matura ? Pochodne w liceum masz ?
7 paź 23:29
Domel: Oj
Michałowi chodziło na pewno o powiedzonko "orkiestra tusz" czyli walmy w bębny
i tamburyny bo matura za pasem
7 paź 23:33
Domel: Podobno wprowadzili w liceum znowu pochodne
7 paź 23:34
3Slinia&6: Super ja na studiach nawet tego nie mam

...
7 paź 23:35
7 paź 23:39
Michał: otóż to Domel ^^
Ciężko mi uwierzyć, że te zmiany stały się rzeczywistością, matura byłaby zbyt prosta, coś tu
jeszcze zostanie zmienione

Pozdrawiam ministra edukacji.
Slinia − tak, mamy w liceum pochodne, ale naprawde nie masz powodów do uciechy, gdyż myślę, że
bez problemu byś sobie z tym poradziła ^^ To nic trudnego.
7 paź 23:46
5-latek: Bardziej chyba ministrę edukacji
7 paź 23:51
Michał: mam nadzieję, że napisałeś to tylko dla żartu ^^
7 paź 23:56
Michał: Apropo, to prawda, że w obecnej maturze będzie więcej materiału do nauki na matmę rozszerzoną?
8 paź 00:05