matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Madzia:
Oblicz sumę
1
1*3
+
1
3*5
+
1
5*7
+ ... +
1
2013*2015
. Pomocyyy
7 paź 15:26
Mila:
https://matematykaszkolna.pl/forum/258361.html
21:16 i wzór
Kacpra
7 paź 15:48
Eta:
Zauważ,że
1
1
1
1
=
*(
−
)
(2n+1)*(2n+3)
2
2n+1
2n+3
zatem :
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
*(
−
+
−
+
−
+...−
+
−
)=
2
1
3
3
5
5
7
2013
2013
2015
1
1
1007
=
(1−
)=
2
2015
2015
7 paź 15:49
Madzia:
dzięki
Eta
7 paź 15:56