Zadania
Blue: Dodaję ostatnie dwa zadania:
zad.1 Oblicz, ile zer na końcu ma w zapisie dziesiętnym liczba 100! (Wiem, pewnie powicie, że
powinnam już to obliczyć, bo podobny przykład był przedtem, ale jakoś nie potrafię

)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
zad. 2 Oblicz sumę |
| + |
| + |
| +....+ |
| |
| | 1*3 | | 3*5 | | 5*7 | | 2013*2015 | |
20 wrz 18:25
20 wrz 18:44
zombi: 2. zauważ, że
| 1 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| 2k+1 | | 2k+3 | | (2k+1)(2k+3) | |
20 wrz 18:45
Kacper: Rozłóż na ułamki proste
20 wrz 18:46
Kacper: TYlko oczywiście tam są liczby nieparzyste, czyli (2n+1)(2n+3) mianownik
20 wrz 18:47
20 wrz 19:04
Blue: Mogłby ktoś wytłumaczyć to pierwsze, skąd w ogóle wziął się ten wzór

i jak to będzie
| | 100 | | 100 | |
[ |
| ]+[ |
| ] = 20 +4 = 24  |
| | 5 | | 25 | |
21 wrz 13:02
Kacper: Dziwi mnie to, że ktoś wymyśla takie zadania na matematykę dla przeciętnych uczniów. takie
rzeczy opanuje jedynie ok. 5% populacji jeśli nie mniej.
21 wrz 13:05
PW: A dlaczego dla nieprzeciętnych? Wystarczy dla pracowitych: każdy potrafi napisać po kolei
liczby od 1 do 100, a potem wziąć w kółko te podzielne przez 5; podzielnych przez 2 jest
"kupa".

Chyba że mówisz o drugim zadaniu.
21 wrz 13:10
Eta:
Hej
Blue 
poczytaj co napisała
Mila .... wpis
6 lipca 23:26
21 wrz 13:11
Blue: Dobra, powiedzmy, że to pierwsze ogarniam, ale może ktoś jeszcze wytłumaczy to drugie?
22 wrz 18:47
Blue:
22 wrz 19:32
bdziumzde5: patrz co @zombi napisal wyzej ( 18:45 )
I wyjdzie takie cos:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ... + ( |
| − |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | | 7 | | 2013 | |
22 wrz 19:37
bdziumzde5: Znaczy jeszcze 2 Przed calym rownaniem, ktore napisalem

22 wrz 19:38
Blue: a dlaczego 2?
22 wrz 19:53
bdziumzde5: post 18:45 − w liczniku jest 2
22 wrz 19:58
Blue: | | 1007 | |
Ale to się chyba coś nie zgadza, bo mam w odp. |
| |
| | 2015 | |
22 wrz 21:08
Mila:
| 1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| *( |
| + |
| +......+ |
| )= |
| 2 | | 1*3 | | 3*5 | | 2013*2015 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *(1− |
| + |
| − |
| +..........+ |
| − |
| )= |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 5 | | 2013 | | 2015 | |
| | 1 | | 2014 | | 1007 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2015 | | 2015 | |
==================
22 wrz 21:16
Kacper: bo
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (2k+1)(2k+3) | | 2 | | 2k+1 | | 2k+3 | |
22 wrz 21:18
Blue: Dobra, już rozumiem..

Dziękuję wszystkim
22 wrz 21:29