Rozłóż wielomian na czynniki wielomian.
Adrian: rozłóż wielomian na czynniki:
1. x6−2x5+x4−x2+2x−1
2. x4+x3−x2+x−2
3. x3+x−10
4.x4−4
5. x6−5x3+6
Bardzo proszę o pomoc!
6 paź 12:17
J:
1) ... = x4(x2−2x+1) − (x2−2x+1) = ... spróbuj dalej sam..
6 paź 12:20
Adrian: =(x4−1)(x2−2x+1)=(x2−1)(x2+1)(x2−2x+1)=(x−1)(x+1)(x2+1)(x2−2x+1)
dobrze?
Proszę o jakieś podpowiedzi do kolejnych przykładów, nie wiem jak zacząć
6 paź 12:28
ICSP: = (x−1)3(x+1)(x2 + 1)
6 paź 12:30
J: ..... a co z ostatnim nawiasem... ?
6 paź 12:30
J:
6 paź 12:30
ICSP: 2. zauważ, że −x2 = x2 − 2x2, wtedy masz :
x4 + x2 + x3 + x − 2x2 − 2 = ..
3. −10 = −8 − 2 i analogicznie jak przykład 2)
4. Wzór a2 − b2
5.Albo zauważ, że −5x3 = x3 − 6x3 , albo podstawienie t = x3 , t ∊ R (t2 = x6 )
6 paź 12:32
Adrian: nie rozumiem tego 2 ani 3
6 paź 12:52
J:
.... bo teraz możesz pogrupować i wyłaczyć ...x2(x2+1) + x(x2+1) −2(x2+1) = ....
6 paź 12:56
ICSP: Rozbiłem −x2 na dwa składniki abym mógł ładnie pogrupować.
Teraz w 2 z pierwszych dwóch nawiasów wyciągnij x2 , z kolejnych dwóch x, a z ostatnich dwóch
wyciągnij −2 .
6 paź 12:57
Adrian: aa czyli w 2 będzie (x2+x−2)(x2+1) ?
6 paź 13:46
ICSP: 
, teraz rozłóż trójmian w nawiasie.
6 paź 13:48
Adrian: policzyłem to z Δ, czyli (x+2)(x−1)(x2+1)
6 paź 13:50
J:
6 paź 13:55
Adrian: z 4 sobie poradziłem, nie wiem jak rozłożyć to w punkcie 3...
a w 5 podstawiłem t zamiast x, wyszedł pierwiastek z delty 1, czyli t1=2 a t2=3 coś jeszcze z
tym musze zrobić?
6 paź 14:09
FHA: x
3+x−10 −> wyciagnij x przed nawias
6 paź 14:10
Adrian: x(x2+1)−10 ?
6 paź 14:13
ICSP: Rozłożenie na czynniki oznacza zapisanie wielomianu jako iloczynu wyrażeń z którym każde ma
stopień maksymalnie 2. Czyli w 5) nie wystarczy policzyć pierwiastków − chcę zobaczyć iloczyn
6 paź 14:13
Adrian: x(x
2+1)−2(4+1)? nie wiem nie rozumiem tego

:(
6 paź 14:19
ICSP: który przykład robimy, 5 czy 3 ?
6 paź 14:20
Adrian: 3,
a w 5 podstawiłem t zamiast x, wyszedł pierwiastek z delty 1, czyli t1=2 a t2=3 coś jeszcze z
tym musze zrobić?
6 paź 14:23
ICSP: W sprawie 5) napisałem ci już o 14:13
3) x3 − 8 + x − 2 = (x3 − 23) + (x−2) = ...
6 paź 14:25
6 paź 14:25
Adrian: w piątym (x−2)(x−3)?
a 3. (x3−23)(x−2)=(x2+2x+4)(x−2)(x−2)=(x−2)2(x2+2x+4)
6 paź 14:38
ICSP: 5)
t1 = 2 ,
t2 = 3
więc
(t − t
1)(t − t
2) = (t − 2)(t−3) = // ale t = x
3 zatem // = (x
3 − 2)(x
3 − 3)
dokończ

3) źle, z wielomianu stopnia III zrobiłeś wielomian stopnia IV, najpierw rozpisz za pomocą
odpowiedniego wzoru x
3 − 2
3
6 paź 14:40
Adrian: x3−23=(x−2)(x2+2x+4)?
6 paź 14:48
ICSP:
6 paź 14:48
Adrian: i to już jest całe rozwiązanie ?
6 paź 14:54
ICSP: Nie, musisz mieć iloczyn, a na razie masz sumę :
(x−2)(x2 + 2x + 4) + (x−2) = ...
6 paź 14:55
Adrian: aaa, faktycznie
6 paź 15:03