matematykaszkolna.pl
Rozwiąż matematyk: |x−2|−|x−1|≥|x+1| −5 PS. Czy mogę to podnieść do kwadratu?
6 paź 10:56
J: Nie ... a poza tym, co Ci to da ?
6 paź 11:07
matematyk: Ktoś mi dał rade żeby tak zrobić, ale mi nie wychodziło dobre rozwiązanie.
6 paź 11:13
J: ... widzę,że często korzystasz z "dobrych rad" ..emotka
6 paź 11:31
PW: rysunek |x+1| + |x−1| − |x−2| − 5 ≤ 0 Zgodnie z definicją wartości bezwzględnej na każdym z tych przedziałów funkcja po lewej stronie ma inną definicję. Rozpatrujmy przedział (−,−1), na którym wszystkie wyrażenia między kreseczkami wartości bezwzględnych są ujemne −(x+1) + (−(x−1)) − (−(x−2)) − 5 ≤ 0, x∊(−,−1) − x−1 −x +1 +x − 2 − 5 ≤ 0 − x − 7 ≤ 0 x ≥ − 7. Na rozpatrywanym przedziale rozwiązaniami są więc x∊[−7, −1). Rozpatrujemy przedział [−1, 1), na którym nierówność przyjmuje postać x + 1 − x + 1 + x −2 − 5 ≤ 0, x∊ [−1, 1) x − 5 ≤ 0 x ≤ 5. Na rozpatrywanym przedziale rozwiązaniami są wszystkie x∊[−1, 1). Zostały jeszcze dwa przedziały, powodzenia.
6 paź 11:40
J: ... autorka nie przyjmuje do wiadomości sposobów, które jej pokazujemy...emotka https://matematykaszkolna.pl/forum/259908.html
6 paź 11:46
matematyk: Nie to że nie przyjmuje ich do wiadomości, bo to jest sposób którym jak to rozwiązałam, ale jak zajrzałam do odpowiedzi to był pokazany inny sposób i dlatego napisałam tutaj te zadania bo kompletnie nie rozumiem dlaczego nie mogę rozwiązać tego tym podstawowym sposobem.
6 paź 11:51
J: .... a nie bierzesz pod uwagę faktu,że często są pomyłki w rozwiązaniach..emotka
6 paź 12:08
5-latek: Powiem CI ze najlepiej jest rozwiazywaz sposobem ktorym mialas pokazany na lekcji
6 paź 12:16
matematyk: Nie możliwe że jest błąd w tej książce. 5−latek emotka jakbym miała to na zajęciach to bym jakoś to tozwiązała, niestety nie mieliśmy tego..
6 paź 17:30
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html zobacz tutaj masz podobne przyklady W ksiazce bledy sie zdarzaja i to bardzo czesto
6 paź 17:34
PW: Dziecko, jak już prawie rozwiązałem, to Ty piszesz, że tak, tym sposobem to już rozwiązałaś, To znana szkoła − zamiast podziękować, to się grymasi, że jednak nie to. Prościej byłoby zacytować sposób (wskazówkę) z książki i poprosić o wytłumaczenie.. Po co tracimy czas, jeśli umieszsz rozwiązać?
6 paź 17:58
matematyk: Ja bardzo Ci dziękuje że mi to rozwiązałeś, i nie mam na myśli tego przykładu, bo "J" dodał linka z innym moim przykładem
6 paź 18:01
PW: Oczywiście z]że można tamto zadanie rozwiązać "tradycyjnym" sposobem − rozpatrując dwie różne nierówności na dwóch różnych przedziałach. x−|5x−2|<0 Jest to jednak tak łatwa nierówność, że możemy pokusić się o rozwiązanie odbiegające od sztampy "rozbijania na przedziały". Widać, że nierówność x < |5x−2| jest prawdziwa w sposób oczywisty, gdy x < 0 (lewa strona ujemna, prawa nieujemna). Część rozwiązania już mamy: nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x ∊(−,0) . Dla x ≥ 0 mamy nierówność o obu stronach nieujemnych, po podniesieniu do kwadratu otrzymamy więc równoważną x2 < 25x2 − 20 x + 4, x ∊[0,). 0 < 24x2 − 20 x + 4 0 < 6x2 − 5x + 1
 1 1 
Δ = 1, x1 =

, x2 =

. Po uwzględnieniu, że x∊[0,).widzimy, że rozwiązaniem są
 3 2 
 1 
x∊[0,

∪(U{1}[2},).
 3 
 1 1 
Odpowiedź: Rozwiązaniami nierówności są x∊R\[

,

]
 3 2 
Wcale mnie ten sposób nie zachwyca, zamiast dwóch prostych nierówności liniowych mamy nierówność kwadratową na ograniczonej dziedzinie (częste błędy). Jeżeli napiszesz, że tak to ty już rozwiązałaś, a w książce jest inny sposób, co cię ugryzę.
6 paź 18:31