UMIE KTOŚ TO ZROBIĆ??: Obwód walca ma długość 30πcm, zaś przekątna przekroju osiowego d tworzy z wysokością
walca 60°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca.
16 paź 14:39
Jakub: Z obwodu walca liczysz promień:
2πr = 30π
r = 15cm
Średnica to 30cm
Przekrój osiowy walca to prostokąt. Wysokość policzysz z tg
tg60
o = H/30
√3 = H/30
H = 30
√3
Masz wysokość i promień podstawy. Resztę wyliczysz z tych wzorów
1002
16 paź 15:56
UMIE KTOŚ TO ZROBIĆ??: Dzięki śliczne.. Czyli muszę obliczyć teraz pole boczne, pole podstawy, objętość i pole
powierzchni całkowitej?
16 paź 16:23