Narysuj wykresy funkcji: y=cosx
Metan: Narysuj wykresy funkcji:
y=cosx
Nie wiem jak to zrobić czy ktoś mógł by mi to wytłumaczyć bo nie chcę tego przerysowywać z
internetu tylko zrozumieć jak to zrobić.
5 paź 16:37
Metan: Pomoże ktoś?
5 paź 16:43
5 paź 16:47
5-latek: No dobrze
A wiesz jak powstaje wykres funkcji y=sinx?
5 paź 16:53
Metan: niestety nie
5 paź 16:55
daras: a po wpisaniu w wyszukiwarkę też nie wiesz, czy nie sprawdzałeś?
5 paź 17:09
5 paź 17:13
5-latek:

Bedzie mi tu to ciezko narysowac jak powstaje ten wykres y=sinx
Ale przynajmniej zobacz jak wyglada wykres funkcji y=sinx( to jest ten czerwony wykres
Teraz tak . Wiemy ze dla kazdego x
cosx=sin(90+x) to z ewzorow redukcyjnych
Z tego wzoru widziesz ze cosinus dowolnej liczby stopni jest rowny sinusowi liczby stopni o
90 wiekszsej np cos10 stopni = sin100 stopni cos 130 stopni = sin220 stopni cosinus
50stopni = sinus 140 stopni itd
wykres funkcji y=cos x nazywamy cosinusoida
Wiec patrzac na ten wzor i na te obliczenia widzimy cosinusoida powstaje z sinusoidy przez jej
przesuniecie o wektor rownolegly do osi OX(ten czarny) o zwrocie przeciwnym do zwrotu tej osi
OX i dlugosci odpowiadajacej 90 stopni (czyli pi/2 na wykresie )
Jesli teraz przesuniemy ten czerwony wykres o 90 stopni w lewo to otrzymamy wykres funkcji
y=cosx ( ten niebieski wykres)
Wlasnie tak powstaje wykres funkcji y=cosx
5 paź 17:28
5-latek: Juz masz jak narysowac a ja sie tyle napisalem
5 paź 17:29