Zespolone
bezendu:
Znajdź liczby rzeczywiste x,y spełniające dane równanie
| x(3+2i)+y(2−3i) | |
| =1 |
| (2−3i)(3+2i) | |
Co dalej ?
Czy w takich równaniach nie wyznacza się dziedziny ?
5 paź 14:02
Piotr 10: Pomnóż przez mianownik
i spróbuj porownać część rzeczywsitą z lewej strony z czescia rzeczywista prawa strony i
analogiczie dla czesci urojonej i tworzysz uklad rownan sobie
5 paź 14:04
bezendu:
Wiem, że trzeba stworzyć układ równań.
Dzięki, chwila słabości.
5 paź 14:08
PW: Żadnej dziedziny, jest przecież niemożliwe, by 2 − 3i = 0. Napis 2 − 3i oznacza liczbę (jedną
jedyną) i liczba ta nie jest zerem.
5 paź 14:20
bezendu:
Dzięki, wyszło poprawnie.
x=2
y=3
5 paź 14:23
bezendu:
Czy to jest dobrze rozwiązane ?
z
2−z+1=0
(x+yi)
2−(x+yi)+1=0 x,y∊ℛ
x
2+2xyi−y
2−x−yi+1=0
(x
2−y
2−x)+(2xy−y)i=−1
x
2−y
2−x=−1
2xy−y=0
y(2x−1)=0
y=0 lub x=0,5
x
2−x+1=0 90,5)
2−y
2−0,5+1=0
| | √3 | | √3 | |
Brak rozwiązań y= |
| lub y=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=0,5 x=0,5
z
1=0,5(1−
√3i)
z
2=0,5(1+
√3i)
===========
5 paź 17:27
Mila:
z
2−z+1=0
Δ=1−4=−3
√−3=
√i2*3=i
√3
| | 1−i√3 | | 1+i√3 | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 17:42
razor: z
2−z+1 = 0
Δ = 1−4 = −3,
√Δ =
√3i
5 paź 17:43
bezendu:
A czemu nie mogę tego zrobić tak jak ja to zrobiłem ?
5 paź 17:44
razor: Mila możesz spojrzeć tutaj?
259743
5 paź 17:44
razor: możesz, masz nawet taki sam wynik, po prostu tak jest o wiele szybciej
5 paź 17:45
bezendu:
A mając takie coś
z2+z−=0
Tutaj muszę rozpisać z− =(x−yi) ?
5 paź 17:46
bezendu:
Przepraszam, pomyłka
z2+3z−=0
z−=x−yi
(x+yi)2+3(x−yi)=0
x2+2xyi−y2+3x−3yi=0
x2−y2+3x=0
2xy−3y=0
y(2x−3)=0
y=0 lub x=1,5
z1=0
z2=−3
z3=1,5(1+√3i)
z4=1,5(1−√3i)
Tutaj też nie potrzebnie rozpisuję to z?
===============
5 paź 18:00
bezendu:
?
5 paź 18:17
Mila:
Tutaj sposób dobrze, nie sprawdzałam rozwiązania.
5 paź 18:25
bezendu:
Za jakieś 30 minut wstawię jeszcze dwa przykłady do sprawdzenia.
5 paź 18:29
bezendu:
Proszę o jakąś wskazówkę do zadania
z4−4iz3−6z2+4iz+1=0
5 paź 18:56
razor: od razu mam skojarzenie ze wzorem (a+b)
4 = a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4
spróbuj dopasować
5 paź 19:01
bezendu:
(iz+1)4=0
iz+1=0
5 paź 19:07
Mila:
iz+1=0 /*i
−z+i=0
z=i
II sposób
sprawdzam
w(1)≠0, w(−1)≠0
w(i)=0
Horner
1 −4i −6 4i 1 z=i
1 −3i −3 i 0
z4−4iz3−6z2+4iz+1==(z−i)*(z3−3iz2−3z+i)
p(z)=(z3−3iz2−3z+i)
p(i)=i3−3i*i2−3i+i=0
dalej dzielimy
5 paź 19:24
bezendu:
Ale czemu mnożysz razy i ?
5 paź 19:26
Mila:
Aby obliczyć z.
i*i=i2 i przed z otrzymujesz liczbę (−1).
5 paź 19:33
bezendu:
I sposób już zrozumiałem. Jak szuka się pierwiastków w takim własnie równaniu ?
5 paź 19:46
Mila:
Tak jak w zwykłym równaniu, co się da, to robisz, korzystasz z wzorów skróconego mnożenia,
grupowania wyrazów itp.
5 paź 20:01
bezendu:
Dziękuję, równania już opanowałem (tak mi się wydaję) teraz interpretacja geometryczna.
5 paź 20:29
Mila:
Zobacz zbiór punktów u Razora
5 paź 20:49
bezendu:
Widziałem ten temat, robię zadania z listy PWr+tę które dostałem od Ciebie.
5 paź 20:50
bezendu:
z+1=−(z
−−1)
x+yi=−(x−yi)
x+yi=−x+yi
Chyba coś pokręciłem ?
5 paź 23:15
bezendu: ?
5 paź 23:25
Godzio:
Czemu? Jak dla mnie jest ok.
5 paź 23:30
Godzio:
z + 1 = − ź + 1
z + ź = 0
2Rez = 0 zależność, którą warto pamiętać, żeby nie rozpisywać tego zawsze.
Rez = 0
5 paź 23:31
bezendu:
Godzio
x=−x
y=y
Tak dokończyć ?
5 paź 23:32
bezendu:
Dziękuję, Godzio masz czas na piwo ?
5 paź 23:33
Domel: No
bezendu na razie ci tu chyba nie pomogę bo z liczbami zespolonymi dawnoooo nie miałem
do czynienia − ale widzę, że
Mila tu zagląda i inni bardziej będący na czasie
5 paź 23:33
Godzio: Pewnie znajdę
5 paź 23:34
Godzio: Jest ok (ta końcówka), podaj teraz rozwiązanie
5 paź 23:35
bezendu:
z=iy
5 paź 23:39
Godzio:
Ok.
z = iy, y ∊ R
5 paź 23:45
bezendu:
Dziękuję
5 paź 23:47
bezendu:
ź≠1 nie trzeba dać założenia ?
6 paź 00:17
Godzio:
Ano trzeba.
6 paź 00:19
bezendu:
Czyli jeśli w mianowniku mam ź to zawsze założenie ?
6 paź 00:21
Godzio:
Zawsze jak w mianowniku masz zmienną to musisz coś założyć.
6 paź 00:26
bezendu:
Ok, dziękuję idę spać. Do jutra
6 paź 00:28
Godzio: Dobranoc
6 paź 00:28
bezendu:
(i−3)z=5+i−z
iz−3z=5+i−(x−yi)
i(x+yi)−3(x+yi)=5+i−x−yi
(−y−3x)+(x−3y)i=(5−x)+(1−y)i
−y−3x=5−x ⇒y=−2x−5
x−3y=1−y
x−3(−2x−5)=1−(−2x−5)
x+6x+15=1+2x+5
5x=−9
===============
6 paź 23:37
Mila: (i−3)z=5+i−z
(i−3)z+z=5+i
z*(i−3+1)=5+i
z*(i−2)=5+i /*(i+2)
z*(i
2−4)=(5+i)*(i+2)
z*(−5)=9+7i
6 paź 23:46
bezendu:
Dziękuję, robię tę zadania i jeszcze nie mogę dojść do takiej wprawy. Liczby zespolone już całe
przerobiliśmy
6 paź 23:50
Mila:
Dobrze rozwiązałeś, ale pokazałam inny sposób.
z=x+iy podstawiam, gdy muszę, nie mam innego pomysłu.
6 paź 23:52
bezendu:
Najgorsza to chyba jest ta interpretacja geometryczna.
6 paź 23:54
Mila:
6 paź 23:59
bezendu:
W poniedziałek mam już karkówkę, z zespolonych.
7 paź 00:00