Równania i nierówności trygonometryczne#C1
Lukas:
Rozwiąż równianie w przedziale <0,2π>
2cos
2(x)=cos(x)
2cos
2(x)−cos(x)=0
cos(x)[2cos(x)−1]=0
cos(x)=0 lub 2cosx=1
4 paź 19:14
4 paź 19:17
Lukas:
jak ten sin3x rozpisać ?
4 paź 19:24
#banasz: | | π | |
sin (3x) = sin ( |
| + 2kπ) |
| | 6 | |
3x = {π}{6} + 2kπ , k ∊ C podziel przez 3
x = ....
lub sin 3x = 5/6 pi + 2kpi i tak samo
4 paź 19:26
Lukas:
| | π | | 5π | |
to pierwsze rozumiem x= |
| a skąd to |
| ? |
| | 6 | | 6 | |
4 paź 19:30
4 paź 19:33
Lukas:
Zawsze odejmuję się od π ?
a co jeśli wynik wyjdzie ujemny ?
4 paź 20:05
Lukas: ?
4 paź 21:30
#banasz: Ogolnie to z wykresu sie odczytuje, dla dodatnich umiesz, wiec ujemne...
| | −1 | |
sin x = |
| dla jakiego x ? spr. odczytac z wykresu |
| | 2 | |
4 paź 21:34
Lukas:
4 paź 21:37
#banasz: wyglada jak wykres f(x) = cos x
4 paź 21:40
4 paź 21:42
Lukas:
4 paź 21:42
Lukas:
A w tych równaniach nie wyznacza się dziedziny ?
4 paź 22:45