zadanie
Blue: Oblicz
5log37 − 7log35
3 paź 18:00
3 paź 18:07
razor: 5log37 = 7log35
ogólniej: alogbc = clogba − spróbuj to udowodnić
3 paź 18:09
Blue: Powinno wyjść 0
3 paź 18:10
Tadeusz:
7/3−5/3=2/3
3 paź 18:13
daras: zgadza sie przecinek źle wstawiłem ≈ 17,3 − 17,3 = 0
3 paź 18:13
Blue: hmm a może jeszcze jakaś podpowiedź?
3 paź 18:14
Blue: Ogólnie to to zadanie jest z gwiazdką, więc wiecie, do najprostszych nie należy..
3 paź 18:15
razor: 7 = 5log57
3 paź 18:16
Mila:
Jest proste. Razor podpowiedział.
3 paź 18:17
Blue: mi wyszło po podzieleniu stron przez 35, ze 1/7=1/5, więc coś mam źlee...
3 paź 18:18
Blue: ok, wyszło mi razor teraz, po Twojej drugiej podpowiedzi, dzięki wielkie!
3 paź 18:21
Mila:
| | log5(7) | | 1 | |
log3(7)= |
| =log5(7)* |
| =log5(7)*log3(5) |
| | log5(3) | | log5(3) | |
5
log5(7)*log3(5)−7
log3(5)=
(5
log5(7))
log3(5)−7
log3(5)=
=7
log3(5)−7
log3(5)=0
===================
3 paź 18:23
pigor: ..., Oblicz 5
log37−7
log35 = ? już kilka razy było na tym forum
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może jeszcze takim ...

długim sposobem np.
tak :
niech
5log37=x ⇒ log
35
log37=log
3x ⇔
log37* log35=log
3x
podobnie
niech
7log36=y ⇒ log
37
log35=log
3y ⇔
log35* log37=log
3y ,
więc log
3y= log
3x ⇒
y=x ⇔ x−y=0, czyli
5log37−7log35=0 . ..

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 paź 18:29
daras: PRZECIEŻ DOSTAŁEŚ PODPOWIEDŹ WCZORAJ O 18:07 NALEŻAŁO ZASTOSOWAĆ 2X TEN SAM WZÓR DO OBU POTĘG
4 paź 12:23