TRYGONOMETRIA
jania7896504: Udowodnij, że
8*sin5o cos5o cos10ocos70o
jest liczbą całkowitą
2 paź 21:50
ICSP: = 2 ∊ C
2 paź 21:50
2 paź 21:51
eryk17: niestety nie widze tych wzorów tutaj :<
2 paź 21:54
ICSP: 2 * sin5o * cos5o = ?
2 paź 21:55
eryk17: sin 5o ?
2 paź 21:57
ICSP: nie zgaduj tylko skorzystaj ze wzoru

Pierwszy z sekcji : "Funkcje trygonometryczne podwojonego i potrojonego kąta"
2 paź 22:02
eryk17: i tak też zrobiłejak jest inaczej to ja już nie wiem
2 paź 22:03
eryk17: sin 10o ?
2 paź 22:04
ICSP: | 4 * 2 * sin5o * cos5o * cos10o | | 4 * sin10o * cos10o | |
| = |
| = |
| cos70o | | sin(90 −20)o | |
| | 2 * 2sin10ocos10o | | 2 * sin20o | |
= |
| = |
| = 2 ∊ C |
| | sin20o | | sin20o | |
2 paź 22:06
eryk17: dziękuję!
2 paź 22:08