Potęgi.
Wiola: Rozwiąż równanie:
(u{813√3})6x {√27}=3x2
pierwiastek z 27 jest w mianowniku.
2 paź 21:38
2 paź 21:59
Wiola: wszystko w liczniku.
2 paź 22:10
john2:
Dalej wiesz? Doprowadź do sytuacji, gdzie po lewej masz 3
pewnej potęgi i po prawej
3
do pewnej potęgi i przyrównaj wykładniki.
2 paź 22:24
Wiola: 76x3=x2/*3
76x=3x2
−3x2+76x=0
x(3x+76)=0
x=0 x=−763
a w odpowiedziach wychodzi mi x=0 lub x=17
2 paź 22:36
2 paź 22:41
Wiola: To błąd w odpowiedziach, bo przykład dobrze przepisany. Dziękuję.
2 paź 23:13