funkcja liniowa
Marta: Mogę prosić o wytłumaczenie tego zadanka bez metody wyznaczników ? Z góry dziękuję

Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
x+my=1
2x−y=m
jest para (x,y) spełniająca nierówność |x−y|≤1?
2 paź 19:28
2 paź 19:30
Marta: A nie można wyliczyć tego bez tej metody ? poprzez wykresy, własności funkcji, nic nie mogę
wykombinować, a wyznaczników jeszcze nie mieliśmy.
2 paź 19:36
AcidRock: Pewnie się da, może przez podstawienie... Ale uwierz mi, metoda wyznaczników w przypadku
takiego rodzaju zadań jest najlepsza.
2 paź 20:20
raz dwa trzy56: jest
2 paź 20:22
Mila:
x+my=1 /*(−2)
2x−y=m
−2x−2my=−2
2x−y=m
=========
−2my−y=m−2
y*(−2m−1)=m−2
2x=y+m
|x−y|≤1⇔
Teraz dokończysz?
2 paź 20:51