matematykaszkolna.pl
logish Hajtowy: Logika studia Macie jakieś materiały, gdzie mogę nauczyć się logiki? Dziś Pani dr ..... miała z nami ćwiczenia. Zero tłumaczenia, od razu zadania. Nic nie umiem, w LO tego nie miałem.
2 paź 17:18
Kacper: Jakie np zadania?
2 paź 17:32
razor: 3408 a zwłaszcza 1071
2 paź 17:35
Vizer: Witaj na studiach emotka
2 paź 17:47
Hajtowy: np. takie zadanko... ~[∧ x φ(x)] ⇔ ∨ x [~φ(x)] Ale co tam Podam lepszy! ~[ V x∊R (x2+1 ≤ 0)] ⇔ ∧ x∊R [~(x2+1 ≤ 0)] ⇔∧ x∊R [x2+1>0] Albo ... ~[∧x∊R ∨y∊R (y<x)] ⇔ ∨x∊R ∧y∊R ~(y<x) ⇔ ∨x∊R ∧y∊R (y≥x) LEGENDA: ∧ x∊R − Dla każdego x∊R ∨ x − istnieje takie x, że...
2 paź 17:52
Kacper: Banał
2 paź 17:54
razor: masz na samym początku podaną definicję czyli taki przepis jak wygląda negowanie kwantyfikatorów np. negacją zdania "istnieje taki x∊R że x2+1≤0" jest "dla każdego x∊R x2+1>0"
2 paź 17:55
Hajtowy: Za 2 tygodnie mam z tego kartkówkę a ja nic z tego nie rozumiememotka pierwszy raz takie cuda na oczy swoje widzę...
2 paź 17:57
Hajtowy: Czas szukać korepetytora, bo matematyka mnie przeraża
2 paź 17:58
Kacper: A narzekaliście na matematykę w liceum To była bajka
2 paź 18:00
Trivial: A samemu nauczyć się nie można? Nikt nie będzie wiedzy łyżką nakładał. emotka
2 paź 18:55
Hajtowy: Trivial no jakbym miał z czego to chętnie... ale z samych zadań nic nie wywnioskuję
2 paź 21:42
Kacper: Student w założeniu siedzi i studiuje podręczniki
2 paź 21:50
2 paź 21:52
Hajtowy: Dziękuję Milu emotka Może coś ogarnę emotka
2 paź 22:11
Mila: Na pewno, bez paniki.
2 paź 22:51
Mila: Moge Ci dać zadanie z LO. Tabelkę do uzupełnienia.?
2 paź 22:52
bezendu: Ja chętnie też zoabcze tą tabelką mimo iż na wykładach mamy granice ciągu.
2 paź 22:53
Mila: 1) Koniunkcja dwóch zdań jest prawdziwa ,gdy oba zdania są prawdziwe , zasfałszywa w posotałych przypadkach ( i coś dla bezendu) Interpretacja fizyczna− Koniunkcję realizuje połączenie szeregowe. Tabela − Koniunkcja ========== p q p⋀q ========== 1 1 1 1 0 0 0 1 0 0 0 0 ========== Przyswoić, szukam ksiązki z zadaniem. Alternatywa ========== p q p⋁q ========== 1 1 1 1 0 1 0 1 1 0 0 0 ============ Interpretacja fizyczna alternatywę realizuje połączenie równoległe. Wykazać, że ∼(p⋀q) ma tę samą wartość logiczną co (∼p)⋁(∼q) wpiszę w pierwszą kolumnę i pierwszy wiersz. ∼(p⋀q) (p⋀q) p q ∼p ∼q (∼p)⋁(∼q) ================================================ 1 0 0 0 1 1 1 1 1 0
2 paź 23:15
bezendu: Tabelki to znam, ale nie wiem jak rozkładać zdania w tej tabelce.
2 paź 23:26
Mila: Zeby znać wartość (∼p) oraz (∼q) musisz kolejno rozważyć jakie wartości ma p⋀q w zależności od p i q , potem zaprzeczenie i alternatywa zaprzeczeń. p⋀q ma wartość 0 w trzech przypadkach , można zapisać 2 i 3 kolumnę itd.
2 paź 23:34
bezendu: I teraz przepisać z tabelek a co z tym ∼p i ∼q ?
2 paź 23:37
Mila: Piszesz jaką wartość ma ∼p i ∼q a następnie alternatywa Ma się zgodzić w każdym wierszu to co w pierwszej i ostatniej kolumnie. drugi wiersz i dalej 1 0 0 1 wtedy 1 0 1 alternatywa ma wartość 1 bo (∼p) ma wartość 1 1 0 1 0 0 1 1 0 1 1 1 0 0 0
2 paź 23:53
5-latek: Kiedys na forum polecano ksiazke Wiktor Marek i Janusz Onyszkiewicz pt. Elementy logoki i teorii mnogosci w zadaniach
3 paź 03:09
Kacper: Ja z niej korzystałem i nie było źle emotka
3 paź 06:24
Piotr 10: Ja tam z Pazdro leciałem pamiętam,mam dużo notatek i zadań z logiki z liceum, mogę dać jak ktoś chce emotka
3 paź 06:40
asdf: bo student jest samoukiem albo nieukiem Logikę tą dobrze zrozumiec na "bramkach logicznych" (nie uczcie sie ich "obrazkow" − zrozumcie tylko sens
3 paź 07:22
WueR: Rowniez korzystalem ze zbioru autorstwa Marek, Onyszkiewicz (chociaz oczywiscie nie da sie jej calej przerobic przez jeden semestr przedmiotu). Do logiki i teorii mnogosci z Pazdro sie nic nie nauczy, bo po prostu tam nic nie ma. Na zajeciach z tego przedmiotu logiki jest wprawdzie niewiele (chociaz pozniej ciagle sie wykorzystuje te kilka podstawowych z niej zagadnien) − wiekszosc to teoria mnogosci − rachunek zbiorow, relacje, teoria mocy i tak dalej.
3 paź 10:33
Godzio: Ja polecam za to "Wstęp do matematyki" J. Kraszewski. Bardzo przyjemna książka, do każdego tematu przykłady i zadania z odpowiedziami emotka
3 paź 11:46
bezendu: Mila możesz podać jakiś przykład z tej logiki do zrobienia ?
4 paź 22:53