jak wyznaczyć d
Matur: Punkty A = (1, 1), B = (5, 5), C = (3, 5) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD
niebędącego równoległobokiem, w którym AB || CD.
Jak wyznaczyć d?
2 paź 15:20
Matur: pilne....Proszę o pomoc
2 paź 17:54
Kacper:
2 paź 17:56
Matur: Rysunek to i ja mam... chodzi mi o rozwiązanie
2 paź 17:58
Kacper:
1. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AB
2. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej CD
3. Napisz równanie prostej CD
4. Oblicz długość |BC|
5. Skorzystaj z tego, że |AD|=|BC| i wyznacz współrzędne.
Są prostsze metody, ale bardziej skomplikowane ideologicznie
2 paź 18:03
Matur: Jak mam obliczyć współczynnik kierunkowy prostej CD jak nie wiem gdzie leży D?
2 paź 18:15
Mila:
CD||AB zatem wsp. kierunkowy CD jest równy wsp. kierunkowemu prostej AB.
2 paź 18:21
Matur: Dziękuję
2 paź 18:22
Matur: "Skorzystaj z tego, że |AD|=|BC| i wyznacz współrzędne. " Obliczyłem że =2... tylko jak
wyznaczyć te współrzędne... słaby jest bardzo z tej geometrii analitycznej ponieważ w szkole
nie było nic z tego niestety i nawet podstaw nie znam. Wybaczcie.
2 paź 18:35
Matur: Myśle nad tym i nie wiem
2 paź 19:10
Matur: Pomoże ktoś?...bo już nie mam pomysłów...
2 paź 20:33
2 paź 21:17