.
Matur: Kacper lub ktoś inny proszę o szybko pomoc. Pilne!
" Punkty A = (1, 1), B = (5, 5), C = (3, 5) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD
niebędącego równoległobokiem, w którym AB || CD."
"1. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AB
2. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej CD
3. Napisz równanie prostej CD
4. Oblicz długość |BC|
5. Skorzystaj z tego, że |AD|=|BC| i wyznacz współrzędne. "
Proszę o wytłumaczenie 5 punktu.
2 paź 20:57
raz dwa trzy56: a co jest tym 5 punktem?
2 paź 20:58
raz dwa trzy56: zapomniales napisac
2 paź 20:58
raz dwa trzy56:
2 paź 20:59
===:
Kacper .... biegiem

!
2 paź 20:59
Eta:

Prosta AB ma równanie y=x
to prosta DC : y= (x−x
C)+y
C ⇒ y=x+2
prosta SM jest osią symetrii tego trapezu
| | 1+5 | | 1+5 | |
zatem prosta MS⊥AB i S( |
| , |
| )= (3,3) |
| | 2 | | 2 | |
czyli MS: y= −(x−3)+3 ⇒ MS : y= −x+6
rozwiązując układ równań y=x+2
y=−x+6 otrzymujemy : M(2,4)
M jest środkiem odcinka DC to:
x
D= 2x
M−x
c=............ i y
D= 2y
M−y
C=.....
D(1,3)
2 paź 21:12
Eta:
2 paź 21:16