monotoniczność
john2: Zbadaj monotoniczność funkcji f(x) = x
3
Załóżmy, że jest to jakaś skomplikowana funkcja i nie znamy jej wykresu.
1) Dziedzina: x ∊ R
2) f'(x) = 3x
2
3) Badam znak pochodnej: najpierw, kiedy f'(x) > 0
3x
2 > 0 /:3
x
2 > 0
x∊R\{0}, czyli x ∊(−
∞,0)∪(0,
∞)
4) Teraz, kiedy f'(x) < 0
3x
2 < 0 /:3
x
2 < 0
Brak rozwiązań
5) Wnioski:
Na podstawie tego, co tu jest napisane
https://matematykaszkolna.pl/strona/381.html
wnioskuję, że funkcja f(x) jest rosnąca w
przedziałach x ∊(−
∞,0)∪(0,
∞).
Jednak funkcja f(x) = x
3, jak wiemy, jest rosnąca w całej swej dziedzinie, czyli x ∊(−
∞,
∞)
Pytanie: Skoro zawodzi ten sposób badania znaku pochodnej, to jak to w końcu robić? Jest
jakiś uniwersalny sposób?
2 paź 14:59
Tadeusz:
... uczepiłeś się z uporem godnym lepszej sprawy −

Co ci zawodzi

? Pewnie wyobraźnia −

Dziedzina x∊R ....
funkcja ciągła
Punkt w którym f'(x)=0 ... to ekstremum lub punkt przegięcia (badasz czy pochodna zmienia
czy też nie zmienia znaku przy przejściu przez ten punkt.
Zapytam tak ... czy w punkcie ekstremum... funkcja jest rosnąca czy malejąca

?
2 paź 15:32
john2: Chodzi o to, że gdybym robił podobne zadanie w ten sposób, który zaprezentowałem, i miałbym do
czynienia z podobną, lecz nieznaną mi funkcją, podałbym złą odpowiedź, bo nie zawarłbym
wszystkich punktów.
Chcę po prostu wiedzieć, jak to robić poprawnie.
W punkcie ekstremum chyba funkcja jest stała, bo pochodna tam jest równa 0.
2 paź 15:41
Tadeusz:
... nijak nie wyczerpuje to definicji funkcji stałej
2 paź 15:47
Kacper: Definicja nie mówi o jednym punkcie
2 paź 15:51
2 paź 16:53
Kacper: Maleje w przedziale i rośnie w przedziale.
2 paź 17:31
john2: Czyli do mojej odpowiedzi w punkcie 5) powinienem dodać punkt x = 0 do mojego przedziału
x∊ (−∞,0)∪(0,∞) na mocy tego, że w x=0 mamy punkt przegięcia, a w takim funkcja nie zmienia
się (czyli jak rosła wcześniej, to rośnie dalej) ?
2 paź 18:26
daras: funkcja rośnie w całej swojej dziedzinie czyli (−∞; +∞)
2 paź 19:24
john2: Ok. Dzięki Wam.
2 paź 19:30