funkcja logarytmiczna
elo: Dane jest równanie logm2 x+2logm x −3=0 z niewiadomą x i parametrem m. Wyznacz wszystkie
wartości parametru m dla których równanie jest mniejsze od 8.
1 paź 22:17
Eta:
Co to znaczy : "równanie mniejsze od 8"?
1 paź 22:28
elo: nie mam pojęcia nawet nie wiem jak się za to zabrać
1 paź 22:32
elo: tak nam podyktowała pani i tak mam
1 paź 22:32
5-latek: Co jak co . Pani moze byc niedobra ale glupot wam by nie podala
1 paź 22:34
Tadeusz:
... to Wasza Pani pewnie przeholowała z pigwówką −
1 paź 22:35
elo: te zadania które ona nam daje są straszne i tyle

jak mam to w ogóle rozwiązać

?
1 paź 22:37
Eta:
Nie ma równań mniejszych lub większych!
Równania mogą być: łatwe, trudne, kwadratowe logarytmiczne ....
Może w treści zadania było: rozwiązanie równania jest <8
1 paź 22:42
Tadeusz:
... w Hajnówce −
1 paź 22:44
elo: nie wiem co było w treści zad mam tak i tyle może i tak był po prostu znak<
1 paź 22:45
Eta:
@elo .......... spokojnie wyluzuj !
Odpowiedz na moje pytanie 22:42
1 paź 22:45
elo: nie wiem co było w treści zad mam tak i tyle może i tak był po prostu znak <8
1 paź 22:46
elo: Oblicz : log3{3} 81{3}?
to a być tak
3{3} x= 81{3}
x=4?
1 paź 22:49
elo: sory tam maja byc pierwiastki to w nawiasach
1 paź 22:49
5-latek: Nie wiem kolego ale juz nie jestes w gimnazjum czy podstawowce zeby nie wiedziec ze rownanie
nie moze byc mniejszse od jakiejs liczby
Poza tym swoje fochy zachowaj dla siebie . Jesli nie rozumiesz tresci zadania to zapytaj sie
jutro swojej Pani jak ma byc
1 paź 22:51
Eta:
log3√3(81√3) .... tak ma być?
1 paź 22:53
5-latek: to ma byc tak?
log3√3 81√3 ?
1 paź 22:53
elo: tak to ma byc tak jak napisaliście obydwoje
1 paź 22:54
elo: sorki ale mi sie smutno przez to zrobiło
1 paź 23:00
elo: wszyscy sie na mnie obrazili? swietnie
1 paź 23:03
Eta:
No cóż, skoro nie stać Cię na magiczne słowo
przepraszam , to trudno( i szkoda)
Nie wiesz co tracisz
1 paź 23:07
elo: DZIĘKUJĘ jeszcze raz, że pomogliście rozwiązać mi to zadanie

!
1 paź 23:07
elo: a za co mam przepraszać, ze się z mojej pani z matmy nabijacie

no chyba coś nie
Ale ok PRZEPRASZAM, ze Was obraziłam tym że napisałam że bezczelnie mówicie o mojej pani
1 paź 23:09
Eta:
log3√3(81√3) = x
(31*31/2)x= 34*31/2
31,5x=34,5 ⇒ 1,5x= 4,5 ⇒ x=3
1 paź 23:14
elo: dobra no cóz w takim razie sory jeszcze raz i trudno sie mówi nie umiem peszek bywa i tak nie
kazdy musi umiec
1 paź 23:15
Eta:
1 paź 23:16
elo: a no tak x=3
1 paź 23:16
elo: dzięki

a moge wiedzieć o co chodzi w zamianie podstawy logarytmu?
1 paź 23:17
1 paź 23:20
Eta:
√3= 31/2 to 3√3= 31*30,5= 31+0,5=31,5
podobnie 81√3=.......... dokończ
1 paź 23:20
elo: jak się zamienia te podstawy bo wzór mam ok ale totalnie nie wiem co sie jak podstawia?
1 paź 23:21
1 paź 23:22
elo: 34*30,5=34+0,5=34,5
1 paź 23:22
elo: no mam ale skąd tam nagle podstwawa sie wzieła 11?
1 paź 23:23
5-latek: Na dzisiaj wejdz sobie jeszce raz w ten link i kliknij na Jakub gada (po lewwej stronie )
Jutro ale nie tak pozno zapytasz sie o ta zmiame podstaw logarytmu
Tak naprawde to nie jestem kolezanka
1 paź 23:28
Eta:
Podstawę wybierasz
dowolną byle >0 i ≠1
Jakub wybrał np; 11
A ty możesz np 2015 ( rok zdawania matury
| | log20154 | | log114 | | log2034 | |
np: log34= |
| = |
| = |
| |
| | log20153 | | log113 | | log2033 | |
itd .....
1 paź 23:30
kala: tak niestety ale tylko podstawa
1 paź 23:34
elo: sory nik mi sie zmienil
1 paź 23:35
elo: | | log2 4 | |
czyli ja mam np |
| ? |
| | log2 5 | |
1 paź 23:37
1 paź 23:38
elo: | | 2 | |
no ale jak teraz wykazac ze ten log jest wiekszy od |
| ? |
| | 5 | |
1 paź 23:39