Trygonometria
Lukas:
Zapisać w postaci funkcji trygonometrycznych kąta z pierwszej ćwiartki wyrażenia:
1 paź 21:58
1 paź 22:00
Saizou :
w tym wystarczy zapamiętać że "tylko cosinus pożera minus", zatem
sin(−x)=−sin(x)
tg(−x)=−tg(x)
ctg(−x)=−ctg(x)
ale
cos(−x)=cos(x) bo to funkcja parzysta
1 paź 22:02
Mila:
| | π | | π | |
sin(− |
| )=−sin( |
| ) bo sin(x) jest funkcją nieparzystą. |
| | 3 | | 3 | |
1 paź 22:03
Lukas:
Dziękuję. Jadę dalej
1 paź 22:07
Mila:
Szerokiej drogi!
1 paź 22:16
Lukas:
Mila a wytłuamczyłabyś mi nierówności trygonometryczne ?
1 paź 22:25
Eta:
Uważaj na
zakrętach
1 paź 22:25
Lukas:
Eta Ty powiedziałaś, że nie ma szans.. To mam odpuścić ?
1 paź 22:29
Eta:
Czytaj ze zrozumieniem! napisałam : "bierz się do pracy!"
1 paź 22:31
Mila:
Pisz zadania będziemy Ci tłumaczyc.
1 paź 22:32
Lukas:
Wiem, że jest w linku ale nie bardzo rozumiem.
1 paź 22:37
Mila:

Okres zasadniczy funcji
f(x)=sin(x) jest równy T=2π
To co widzisz w przedziale <0,2π> powtarza się na całej osi X.
| | 1 | |
Teraz rysujemy prostą y= |
| |
| | 2 | |
Patrzysz dla jakich argumentów ( x−ów) wykres sinus (x) leży nad zielona prostą.
Zaznaczyłam na pomarańczowo.
Teraz ustalamy ile wynosi x
1 i x
2
| | 1 | | π | | π | | 5π | |
sinx= |
| ⇔x1= |
| , x2=π− |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx> |
| w przedziale <0,2π> dla x∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Ponieważ funkcja jest okresowa to dla całej dziedziny będzie tak:
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx> |
| dla x∊( |
| +2kπ, |
| +2kπ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
gdy podstawisz k=1 to będziesz miał podane rozwiązanie w przedziale <2π,4π>)
1 paź 22:50
Lukas:
Dziękuję.
1 paź 23:48
Mila:
Czy coś się wyjaśniło?
2 paź 00:00
Lukas:
Tak, jutro jeszcze jutro wstawię jeszcze zadania do sprawdzenia, poprawy.
2 paź 00:14
Lukas:
cos(x)≥1
2 paź 22:26
Lukas: ?
2 paź 22:56
Eta:
Jakie wartości przyjmuje cosinus?
2 paź 22:58
Lukas:
Cos [−1,1]
2 paź 23:00
Eta:
wniosek ........... do tej nierówności ......
2 paź 23:07
Lukas:
Że cos(x)=1 ?
2 paź 23:10
Lukas:
?
2 paź 23:50
Krystek: Tak stąd x=?
2 paź 23:53
Lukas:
x=0
3 paź 00:28
Eta:
x= k*2π , k∊C
3 paź 00:41
3 paź 00:42
Lukas:
Dziękuję, jutro na uczelni wolne więc można więcej zadań zrobić.
3 paź 00:44