Potęgi - Zły wynik ?
Gim.: Witam,
zrobiłem tak poniższy przykład:
−6
12/−6
10= −6
2 = 36
a w książce mam takie rozwiązanie powyższego przykładu:
−6
12/−6
10= −(6
12/6
10)= −(6
2) = −36
DLACZEGO ten minus został w ten sposób wyciągnięty przed nawias i wynik mam −36



Proszę o wyjaśnienie...
1 paź 16:06
Kacper: W książce jest błąd. Zresztą ty też piszesz źle.
1 paź 16:08
Gim.: Co piszę źle ?
1 paź 16:09
5-latek: −6
2=−36
Powinno byc tak ...... =−6
12−10= −6
2=−36
Czesc
Kacper
1 paź 16:14
Kacper: Cześć
5−latek 
Coś nie tak, bo skoro mamy 2 "minusy" to wynik ma być dodatni
1 paź 16:18
Mila:
Napisz cały przykład: osobno licznik i w drugiej linijce mianownik
1 paź 16:25
5-latek: Ja rozumiem ze podstawa potegi to −6
1 paź 16:26
5-latek: Dzien dobry
Milu Pozdrawiam
1 paź 16:27
Gim.: Dokładnie tak jak napisałem
1 paź 16:27
Gim.: Uczono mnie że gdy potęga parzysta to wynik zawsze + , ten przykład jak widać nie tylko mi
stwarza problemy
1 paź 16:28
Kacper: To zapewne źle słuchałeś na zajęciach.
(−2)2=4
−22=−4
−33=(−3)3=−27
1 paź 16:31
5-latek: (−6)2=36 ale −62=−36 bo (−1)*62=−36
1 paź 16:31
1 paź 16:32
Gim.: Dokładnie tak, dzięki 5−latek
1 paź 16:32