geometria
tyu:
cześć wszystkim
Oblicz pole powierzchni kuli stycznej do krawędzi czworościanu foremnego, jeśli długość każdej
krawędzi jest równa a.
| | a√6 | |
wzór na promień kuli wpisanej w czworościan foremny o boku a wynosi r= |
| |
| | 12 | |
http://www.matematyka.pl/117409.htm
https://matematykaszkolna.pl/forum/201032.html
| | 6a2 | | πa2 | |
ale po podstawieniu do wzoru mam P=4π* |
| = |
| |
| | 144 | | 6 | |
| | πa2 | |
Natomiast prawidłowa odpowiedź to |
| |
| | 2 | |
Czy ktoś mógłby pomóc
1 paź 00:35
PW: Kula styczna do krawędzi to nie kula wpisana (kula wpisana jest styczna do ścian).
Łza się w oku kręci − takie jakieś zadanie miałem na egzaminie wstępnym na studia i za diabła
nie umiałem wtedy zgrabnie narysować takiej kuli stycznej do krawędzi.
1 paź 01:34
dero2005: Kula jest wpisana w czworoscian i jest styczna do krawedzi a nie do bookworm
1 paź 01:49
dero2005: Wpisz w google Kula wpisana w czworoscian styczna do krawedzi I tam talkie zadanie jest
1 paź 01:51
tyu: okej. Dziękuję za podpowiedź, Wczoraj już poszedłem spać
1 paź 17:44
tyu: rozwiązane
1 paź 18:09