matematykaszkolna.pl
Wartość bezwzględna w wykładniku (funkcja wykładnicza) Patryk: Witam, poleceniem zadania jest "W wyniku jakich przekształceń wykresu funkcji g(x)=2x, otrzymamy wykres funkcji f? Podaj zbiór wartości funkcji f. a) f(x)=|2x−2| b) f(x)=2|x| c) f(x)=2|x+2| d) f(x)=2|x|+2 Mam dokładne odpowiedzi w książce, ale nie rozumiem jaka jest zasada rysowania wykresu tych funkcji. Ponieważ raz najpierw rysuję się wykres funkcji y=2x, nastepnie to co ejst pod osią x, przenosi nad oś x, po czym dopiero się przesuwa wykres, a innym razem wykres szkicuje się od razu z przesunięciem. A jeżeli bym zrobił w przykładzie w kolejności innej, niż w rozwiązaniu, to nie wychodzi to samo. A więc od czego zależy kolejność?
30 wrz 16:29
30 wrz 16:30
Patryk: Własnie tam zajrzałem przed chwilą i rozumiem, że zawsze jest kolejność nast.: względem osi y > o "p" > względem osi x > o "q" Dobrze, rozumiem?
30 wrz 16:35
Patryk: Jeżeli tak, to kiedy trzeba odbić wykres względem danej osi?
30 wrz 16:43
Kacper: a) 2x→u=[0,−2]→2x−2→|f(x)|→|2x−2|
30 wrz 16:46
Patryk: b) 2x→f|(x)|→2|x| c) 2x→u=[−2,0]→2x+2→f|(x)|→2|x+2| d) 2x→f|(x)|→2|x|→u=[−2,0]→2|x|+2 Tak? A jak z dziedziną?
30 wrz 17:00
5-latek: Ale Patryku pytaja o zbior wartosci a nie dziedzine
30 wrz 17:02
Patryk: Pomyłka A więc?
30 wrz 17:06
Kacper: b) f(|x|) − taki zapis c) żle (zła kolejność) d) źle (zła kolejność) W c) i d) musisz zamienić na odwrót i będzie ok emotka
30 wrz 17:08
Patryk: Kacper, okej, dzięki. A jak ze zbiorem wartości? Z wykresu odczytać po prostu?
30 wrz 17:14
Patryk: Ponawiam pytanie. Już wiem jak doprowadzić do danej postaci funkcje i jaki jest wykres funkcji, ale nie wiem jak wyznaczyć zbiór wartości.
30 wrz 18:43
Kacper: Jak masz wykres, to odczytujesz emotka
30 wrz 18:46
Patryk: Porobiłem wykresy i kompletnie nie pamiętam jak to się robiło z wartością bezwzględną. Każdy wykres jest nad osią x, ale 2 przykładzie 1 np rozwiązanie to <1;+), a ja bym wszędzie dał (0;+)... :c
30 wrz 18:48
Kacper: Ale tam są przesunięcia, które powodują zmianę zbioru wartości.
30 wrz 18:56
Patryk: Jakieś nakierowanie?
30 wrz 19:06
Patryk: To pomoże ktoś wskazać zbiór wartości? Jakiś link, cokolwiek.
30 wrz 19:27
Mila: rysunek W różnych sytuacjach podchodzi się indywidualnie do problemu zbioru wartości. wykorzystujemy własności funkcji a) f(x)=|2x−2| ≥0 Zw=<0,) b) y=2x − funkcja rosnąca ( własności f.wykladniczej) 2x>0 wykres funkcji g(x)=2|x| powstaje przez "odbicie" symetryczne względem OY wykresu y=2x z prawej strony OY, zatem najmniejsza wartość funkcja ma dla x=0 g(0)=2|0|=1 Zw=<1, ) c)h(x)=2|x+2| Najpierw rysujesz y=2x , następnie y=2|x|, potem translacja o wektor[−2,0], nie zmienia to zbioru wartości, zatem jak poprzednio h(0)=1− najmniejsza wartość h(x) najmniejsza c) s(x)=2|x|+2 tu rysujemy najpierw y=2x , potem translacja o wektor [−2,0] , potem symetria względem OY. s(x) ma najmniejszą wartość dla x=0 s(0)=22=4 − najmniejsza wartość s(x) Zw=<4,)
30 wrz 20:36
Patryk: Wielkie dzięki, kolega mi też przed chwilą wytłumaczył słownie, a tutaj mam wszystko wypisane. Dziękuję bardzo i życzę dobrej nocy! emotka
30 wrz 22:32
Mila: Wzajemnie. Dobranocemotka
1 paź 00:00