Wartość bezwzględna w wykładniku (funkcja wykładnicza)
Patryk: Witam, poleceniem zadania jest "W wyniku jakich przekształceń wykresu funkcji g(x)=2x,
otrzymamy wykres funkcji f? Podaj zbiór wartości funkcji f.
a) f(x)=|2x−2|
b) f(x)=2|x|
c) f(x)=2|x+2|
d) f(x)=2|x|+2
Mam dokładne odpowiedzi w książce, ale nie rozumiem jaka jest zasada rysowania wykresu tych
funkcji. Ponieważ raz najpierw rysuję się wykres funkcji y=2x, nastepnie to co ejst pod osią
x, przenosi nad oś x, po czym dopiero się przesuwa wykres, a innym razem wykres szkicuje się
od razu z przesunięciem. A jeżeli bym zrobił w przykładzie w kolejności innej, niż w
rozwiązaniu, to nie wychodzi to samo.
A więc od czego zależy kolejność?
30 wrz 16:29
30 wrz 16:30
Patryk: Własnie tam zajrzałem przed chwilą i rozumiem, że zawsze jest kolejność nast.:
względem osi y > o "p" > względem osi x > o "q"
Dobrze, rozumiem?
30 wrz 16:35
Patryk: Jeżeli tak, to kiedy trzeba odbić wykres względem danej osi?
30 wrz 16:43
Kacper: a)
2x→u=[0,−2]→2x−2→|f(x)|→|2x−2|
30 wrz 16:46
Patryk: b) 2x→f|(x)|→2|x|
c) 2x→u=[−2,0]→2x+2→f|(x)|→2|x+2|
d) 2x→f|(x)|→2|x|→u=[−2,0]→2|x|+2
Tak?
A jak z dziedziną?
30 wrz 17:00
5-latek: Ale Patryku pytaja o zbior wartosci a nie dziedzine
30 wrz 17:02
Patryk: Pomyłka

A więc?
30 wrz 17:06
Kacper:
b) f(|x|) − taki zapis
c) żle (zła kolejność)
d) źle (zła kolejność)
W c) i d) musisz zamienić na odwrót i będzie ok
30 wrz 17:08
Patryk: Kacper, okej, dzięki. A jak ze zbiorem wartości? Z wykresu odczytać po prostu?
30 wrz 17:14
Patryk: Ponawiam pytanie. Już wiem jak doprowadzić do danej postaci funkcje i jaki jest wykres funkcji,
ale nie wiem jak wyznaczyć zbiór wartości.
30 wrz 18:43
Kacper: Jak masz wykres, to odczytujesz
30 wrz 18:46
Patryk: Porobiłem wykresy i kompletnie nie pamiętam jak to się robiło z wartością bezwzględną. Każdy
wykres jest nad osią x, ale 2 przykładzie 1 np rozwiązanie to <1;+∞), a ja bym wszędzie dał
(0;+∞)... :c
30 wrz 18:48
Kacper: Ale tam są przesunięcia, które powodują zmianę zbioru wartości.
30 wrz 18:56
Patryk: Jakieś nakierowanie?
30 wrz 19:06
Patryk: To pomoże ktoś wskazać zbiór wartości? Jakiś link, cokolwiek.
30 wrz 19:27
Mila:

W różnych sytuacjach podchodzi się indywidualnie do problemu zbioru wartości. wykorzystujemy
własności funkcji
a)
f(x)=|2x−2| ≥0
Zw=<0,
∞)
b)
y=2
x − funkcja rosnąca ( własności f.wykladniczej)
2
x>0
wykres funkcji
g(x)=2|x| powstaje przez "odbicie" symetryczne względem OY wykresu y=2
x z prawej
strony OY,
zatem najmniejsza wartość funkcja ma dla x=0
g(0)=2
|0|=1
Zw=<1,
∞ )
c)
h(x)=2|x+2|
Najpierw rysujesz y=2
x ,
następnie y=2
|x|,
potem translacja o wektor[−2,0], nie zmienia to zbioru wartości, zatem jak poprzednio
h(0)=1− najmniejsza wartość h(x)
najmniejsza
c)
s(x)=2|x|+2 tu rysujemy najpierw y=2
x ,
potem translacja o wektor [−2,0] ,
potem symetria względem OY.
s(x) ma najmniejszą wartość dla x=0
s(0)=2
2=4 − najmniejsza wartość s(x)
Zw=<4,
∞)
30 wrz 20:36
Patryk: Wielkie dzięki, kolega mi też przed chwilą wytłumaczył słownie, a tutaj mam wszystko wypisane.
Dziękuję bardzo i życzę dobrej nocy!
30 wrz 22:32
Mila:
Wzajemnie. Dobranoc
1 paź 00:00