oblicz
:): cos(x−y) jesli tgx=2 siny=−1/2 xnalezy(o;π/2) y nalezy(π,5/2π)
11 lis 14:36
:): tg(π/4+x) gdzie ctgx=2 xnalezy(o.π/2)
11 lis 14:37
:): ctg(π/6−x) gdzie sinx=√3/3 x nalezy(π/2;π)
11 lis 14:38
:): pomoze ktos?
11 lis 14:38
:): z gory dzieki
11 lis 14:39
:): AS?
11 lis 14:48
:):
11 lis 15:24
:):
11 lis 17:50
:): kurde nikt nie uie

?
11 lis 17:58
:): umie*
11 lis 17:59
:):
11 lis 19:47
;):
12 lis 11:09
;):
13 lis 15:06
AS: Przyjmuję że y ∊ (π,3*π/2)
| | sinx | |
tgx = 2 ⇒ |
| = 2 ⇒ sinx = 2*cosx |
| | cosx | |
Podstawiam do wzoru sin
2x + cos
2 x = 1
| | 1 | |
(2*cosx)2 + cos2x = 1 ⇒ 5*cos2x = 1 ⇔ cosx = |
| |
| | √5 | |
| | 1 | | 2 | |
sinx = 2*cosx = 2* |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | |
| | √3 | |
cosy = −√1 − sin2y = −√1 − 1/4 = − |
| |
| | 2 | |
cos(x − y) = cosx*cosy + sinx*siny
Podstaw wyliczone dane i uporządkuj.
13 lis 19:54
Bogdan:
Drugi raz dzisiaj jest to zadanie,
26188
13 lis 20:19