prosze o pomoc: Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. oblicz długość promienia
okręgu wpisanego w trójkąt, wiedząc ze ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy
wiem ze odp= 4√15
15 paź 23:50
Marcin: korzystamy z podobieństwa trójkątów
oznaczenia podstawa-a wysokość -h ramie - 2a promien - r
z podobieństwa 2a/((1/2)a) = (h-r)/r
stąd r=h/5
16 paź 00:14
Jakub: Zgodnie z tym wzorem
542, potrzebuję obwodu i pola do policzenia boków. Pole to 25.
Teraz policzę boki trójkąt
Niech wysokość trójkąta dzieli podstawę na dwa odcinki o długościach x. Czyli cała
podstawa ma 2x, a ramię dwa razy dłuższe 4x
Z Pitagrasa
x
2+h
2=(4x)
2
x
2+h
2=16x
2
h
2=15x
2
h=
√15x
Z pola
2xh/2 = 25
xh=25
h=25/x
Podstawiam do pierwszego równania
25/x =
√15x
x
2 = 25/
√15
dalej wylicz x, policz obwód i z tego wzoru
542
16 paź 00:25
Jakub: policzę jednak dalej
x = √25/√15 = 5/4√15
Obwód = 2x+4x+4x = 10x = 50/4√15
r = 2*25/ (50/4√15) = 4√15 no i wynik zgodny z tym co podane w odpowiedziach
16 paź 00:31