równania trygonometryczne *
Szary: Równania trygonometryczne
Rozwiąż równanie
tg2x + 2 tgx +1
2 + sin2 x =4 − cos2 x + cos x
29 wrz 19:27
PW: W pierwszym nie widać równania.
W drugim przenieść cos2x na lewą i zastosować "jedynkę trygonometryczną".
29 wrz 19:54
Szary: Czyli w drugim będzie to wyglądać tak

2+sin
2x−4−cos
2x+cosx
I stosuje jedynkę
2+1−cosx
2−4−cosx
2+cosx

I dalej co skraca się cos
2x
29 wrz 20:24
Szary: 

?
29 wrz 20:30
Mila:
2)
2 + sin2 x =4 − cos2 x + cos x /+cos2x⇔
2+sin2x+cos2x=4+cosx⇔
2+1=4+cosx
cosx=−1
dokończ.
29 wrz 20:31
Szary: X=π
29 wrz 20:46
Szary: Ku... Już nie wiem o co chodzi
29 wrz 20:49
pigor: ... , sądzę, że miało być tak :
tg2x+2tgx+1=0 ⇒ (tgx+1)
2=0, x≠
12π+kπ ⇒ tgx+1=0 ⇔
⇔ tgx=−1 ⇔
x= −14π+kπ ⇔
x=34π+kπ , k∊N . ...
29 wrz 20:52
Szary: Do tgx=−1 wiem o co chodzi ale potem już nie wiem
29 wrz 20:57
Szary: A i do cosx=−1 też ale potem co muszę odczytać z wykresu dla −1 gdzie się przecina z wykresem
29 wrz 20:59
Mila:

cos(x)=−1⇔
x=π+2kπ
To jest równanie elementarne i na pewno było na lekcjach.Popatrz do notatek.
zaraz dam Ci linka, gdzie to jest wyjaśnione.
29 wrz 21:07
29 wrz 21:08
Szary: Dzięki bardzo
29 wrz 21:12
Mila:
29 wrz 21:20