wzory redukcyjne ?
Lukas:
Wzory redukcyjne jak to zrozumieć ?
29 wrz 18:18
Metis: Chodzi Ci o zapamiętywanie

Czy ogółem definicje i wyjaśnienie matematyczne.
Jak o to drugie to nie pomogę
29 wrz 18:34
Lukas:
O to i o to
29 wrz 18:36
Piotr 10: Wzory redukcyjne − wyprowadzenie wzorów ?
Czy regułka?
29 wrz 18:36
29 wrz 18:37
Piotr 10: A te wzory biorą się po prostu z
sin(α+β) = ..
Masz w tablciach
29 wrz 18:38
Lukas:
a∊(0.π/2)
tg(π−α)
29 wrz 18:42
Lukas:
α∊(0.π/2)
tg(π−α)
29 wrz 18:42
Piotr 10: Masz w tablicach wzór rozpisz go sobie
29 wrz 18:44
Piotr 10: Lub regułką jedź

.
Ja lecę, pierwsze zajęcia i trzeba ogarniać już.
29 wrz 18:45
Metis: Ogólny wzór do zapamiętania :
f to rodzaj funkcji − sin,cos itd
Jeżeli k jest parzyste to funkcja nie zmienia się ale trzeba pamiętać o znaku i tu przypomnij
sobie trygonometryczny wierszyk

Jeżeli k nieparzyste to funkcja zmienia się na kofunkcje i też trzeba pamiętać o ćwiartkach
29 wrz 18:47
29 wrz 18:54
Lukas: ?
29 wrz 20:31
ev:

1/ ustalasz ćwiartkę w której znajduje się ramię końcowe kąta
i znak danej funkcji
2/ ( dla 90
o i 270
o patrzysz do góry i na dół kiwając głową " tak−tak"
zmieniam funkcję na kofunkcję
patrząc na lewo i prawo kiwasz głową nie−nie
nie zmieniam funkcji
IV ćw
cos315
o= cos(270+45) =
+ sin(45
o)
29 wrz 20:41
ev:
II ćw
tg(135o)= −tg(90+45)= −ctg(45o)=......
29 wrz 20:47
Lukas:
ale mam jakieś założenie α∊(0,π/2) czego się to tyczy ?
29 wrz 20:48
ev:
| | π | | 3 | |
α∊(0, |
| ) I ćw gdy α∊( π, |
| π) to III ćw |
| | 2 | | 2 | |
Ejj
Lukas ..... cienko widzę tę Twoją maturę z rozszerzenia

Bierz się do pracy ..................
29 wrz 20:52
daras: Lukas zakup sobie porządne tablice i ich używaj, teraz to jest dozwolone , nic nie tzrzeba
kumać
29 wrz 21:06
Lukas:
Tak myślałem, biorę się do pracy. Robię zadanka w każdej wolnej chwili.

Jak się słabo widzi to idzie się do okulisty
29 wrz 21:07
Kacper: Będzie cięzko
29 wrz 21:08
Lukas:
Z czym ma być ciężko Kacper ?
29 wrz 21:12
Lukas:
α∊(0,π/2)
| | 5π | |
cos( |
| +α)=cos(180+45)=−cos45 ? |
| | 2 | |
29 wrz 21:18
Lukas: ?
29 wrz 21:30
Metis: Ten zapis coś niepoprawny.
5π = 5*180 = 900
900/2 = 450
cos(450) = cos(360+90) = +cos(90) = 0
29 wrz 21:34
ev:

......Ja mam okulary na nosie
Powodzenia
29 wrz 21:37
Lukas:
Ktoś się obraził...
29 wrz 21:38
Lukas: Dzięki Metis już ogarnąłem
29 wrz 21:38
Lukas:
| | √3 | |
cos(−5700)=−cos(570)=−cos(3*180+30)=−cos30=− |
| |
| | 2 | |
Dobrze ?
29 wrz 21:54
ev:
Po pierwsze : cos(−α)= +cosα
Po drugie : cos570= cos(360+210) = cos210 = ............
29 wrz 21:57
5-latek: zapomniales ze cosinus gubi minus ?
29 wrz 21:58
Metis: @Ev po co 2 razy stosować wzory redukcyjne.
cos(−570) = cos (570) = cos(6*90+30) = cos30...
29 wrz 21:59
ev:
@ Metis
cos570= −cos30
29 wrz 22:01
ev:
Wiesz już po co?
29 wrz 22:02
Metis: Fakt. Ale gdzie robię błąd w moim zapisie
29 wrz 22:02
Metis: Ok już wiem.
29 wrz 22:03
Metis: Dzięki
29 wrz 22:03
ev:
29 wrz 22:06
Lukas:
| | √3 | |
cos210=(cos180+30)=− |
| |
| | 2 | |
Teraz dobrze ?
29 wrz 22:08
ev: tak
29 wrz 22:10
ev: Jak dobrze "widzę" , to tak
29 wrz 22:11
Lukas:
Dziękuję i nie ma się co gniewać, bo ten komentarz o okularach nie miał na celu nikogo obudzić
29 wrz 22:11
ev:
Ja jeszcze nie śpię
29 wrz 22:12
29 wrz 22:19
Lukas:
obrazić miało być
29 wrz 22:20
Lukas:
Jeszcze zostały mi równania, nierówności i przekształcenia wykresów funkcji
trygonometrycznych..
29 wrz 22:25
Lukas:
a jeszcze takie coś cos(−1485) ?
29 wrz 22:33
Metis: cos(−1485) = cos(4*90 + 1125)=
cos(1125)= cos(4*90+765)=
cos(765)=(4*90+405)=
cos(405)=(4*90+ 45)
cos(45)=
29 wrz 22:39
Lukas:
a gdzie jest zgubiony ten minus
29 wrz 22:42
5-latek: zobacz post 21:57
29 wrz 22:43
Metis: Teraz jest w porządku bez minusa.
Sprawdziłem od niczego w Wolframie.
29 wrz 22:44
Lukas:
Na płaszczyźnie narysować w położeniu standardowym kąty:
29 wrz 23:06
Eta:
@
Metis .........no to teraz zaszalałeś

cos(−1485)=cos(4*360+45)= cos45=.......
29 wrz 23:11
Metis:
29 wrz 23:12
Eta:
29 wrz 23:13
Lukas:
23:06 ?
29 wrz 23:14
Eta:
Umiesz podzielić kąt prosty na cztery części ?
29 wrz 23:17
Lukas:
Kąt prosty 90:4=22,5 ?
29 wrz 23:21
Eta:
Masz podzielić konstrukcyjnie ( chodziłeś do gimnazjum ?
29 wrz 23:23
Lukas:
Gimnazjum coś tam mi się obiło o uszy
29 wrz 23:28
Eta:
29 wrz 23:31
Lukas:
a kąt minusowy ?
29 wrz 23:33
Eta:
ujemny ma nie "minusowy" !
29 wrz 23:35
Eta:
Właśnie dlatego cos(−α) = cosα , bo ramię końcowe jest w IV ćw, (a tu cosinus dodatni)
29 wrz 23:37
Lukas:
Dziękuję, a co teraz przekształcenia wykresów czy równina i nierówności ?
I proszę nie mówić mi, że nie dam rady bo robię dużo zadań !
29 wrz 23:43
Eta:
29 wrz 23:53
Krystek:

Iz uporem maniaka: def funkcji dowolnego kąta
I to wyjaśnia Tobie znaki funkcji w poszczególnych ćwiartkach.
29 wrz 23:54
29 wrz 23:55
Lukas:
Dziękuję.
30 wrz 00:02