Które z prostych y=mx+n (gdzie m i n to parametry) leżą poniżej prostej y=-2x+1?
wacuś: Które z prostych y=mx+n (gdzie m i n to parametry) leżą poniżej prostej y=−2x+1?
Potrafię rozwiązać to zadanie jednakże mam jedną wątpliwość w rozwiązaniu analitycznym skąd mam
wziąść wartość parametru m? Generlanie idąc na łatwiznę można powiedzieć, że szukane proste
muszą być równoległe do prostej y=−2x+1 więc współczynnik kierunkowy szukanych prostych musi
być równy −2 czyli parametr m − ale czy to aby jest poprawne? Wydaje mi się, że w rozwiązaniu
analitycznym parametr m ma być wyliczony, a nie określony

?
28 wrz 21:02
Mila:
Dobrze będzie .
a=−2
28 wrz 22:45
Janek191:

y = − 2 x + 1 − wykres koloru czerwonego
a = − 2 b = 1
więc mamy
m = − 2
n < b ⇒ n < 1
29 wrz 06:51
chiquitita:
Leżą poniżej to masie rozumieć są przesunięte równolegle w lewo
29 wrz 08:20
daras: poniżej tzn., że wszystkie ich wartości sa mniejsze od −2x + 1
29 wrz 10:49
wacuś: Czyli jak rozumiem z Waszych odpowiedzi określenie współczynnika kierunkowego prostej nie
analitycznie tylko jako wniosek z konieczności ich równoległości jest całkowicie poprawnym ?
29 wrz 23:12
Mila:
Zawsze korzystamy z własności figur, jeżeli to możliwe.
29 wrz 23:42
29 wrz 23:44