Funckja z mapametrem osią symetrii innej funkcji
wacuś: Które z prostych y=mx (gdzie m to parametr) są osiami symetrii hiperboli y=1x
Potrafię sobie to rozrysować i wyobrazić − zależy mi na rozpisaniu rozwiązania analitycznego.
28 wrz 20:56
Mila:
y=x
y=−x
28 wrz 21:14
wacuś: Mila, znam rozwiazanie − jak napisalem potrafie sobie to wyobrazic. Moje pytanie jest: jak to
rozpisac analitycznie
28 wrz 21:17
Mila:
| | 1 | |
y=mx jest osią symetrii hiperboli y= |
| ⇔ |
| | x | |
| | 1 | |
dla P=(x1, |
| ) ∊wykresu danej hiperboli punkt symetryczny względem prostej y=mx należy |
| | x1 | |
do
hiperboli
1)
k: y=mx oś symetrii
| | −1 | |
n: y= |
| x+b prostpadła do osi symetrii |
| | m | |
| 1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| x1+b⇔b= |
| + |
| x1 |
| x1 | | m | | x1 | | m | |
Punkt przecięcia prostych n i k jest środkiem PP', teraz sprawdzić, czy P'=(x
2,y
2) należy do
Licz dalej
28 wrz 22:40
Mila:
Może jutro wpadnie mi łatwiejszy pomysł.
28 wrz 22:46
Mila:
II)
| | 1 | |
1) y=x jest osią symetrii hiperboli y= |
| |
| | x | |
Punkt symetryczny do P względem prostej y=x ma współrzędne
sprawdzamy, czy P'∊hiperboli
prosta y=x jest osią symetrii tej hiperboli
2) Podobnie dla y=−x
Punkt symetryczny do P względem prostej y=−x ma współrzędne
prosta y=−x jest osią symetrii tej hiperboli
29 wrz 15:44