równanie z parametrem
madzik: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2−2mx|=1 ma trzy różne pierwiastki?
Rozpisałam jako
x2−2mx−1=0 i x2−2mx+1=0
Δ w pierwszym równaniu jest dodatnia−sa 2 rozwiazania
Δ w drugim musi się równac 0 więc 4(m2−1)=0
Na tym stanęłam, jak to dalej pchnąć?
26 wrz 20:46
john2: 4(m + 1)(m − 1) = 0
26 wrz 21:36
pigor: .. , nie spójnik i (koniunkcja) między równaniami tylko lub,
no i na jakiej podstawie twierdzisz, że Δ>0 w pierwszym przypadku
26 wrz 21:51
madzik: Δ=4(m2+1) −czyli zawsze dodatnia
26 wrz 21:54
pigor: ..., o

przepraszam masz rację, już na mnie czas ...
26 wrz 21:58
madzik: a wiesz może jak to dalej dokończyć?
26 wrz 22:03
PW: Zacząłbym od rysunku ilustrującego wygląd funkcji
f(x) = |x(x−2m)|
dla dowolnego przykładowego m. Obliczyć współrzędne "wierzchołka" − obrazu wierzchołka paraboli
w symetrii o osi OX. Nanieść następnie prostą y = 1. Rozwiązanie jest właściwie gotowe.
26 wrz 22:07
26 wrz 22:15