POMOCY!!! ;/
Maciek: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2 −2mx| = 1 ma trzy różne pierwiastki?
28 gru 19:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
|x2−2mx| = |x(x−2m)| = 1
i rozwiązujesz to dalej .. albo stara niezawodna metoda 'zgaduj zgaduli'
28 gru 19:17
Maciek: ale jak rozwiązać to dalej?kiedy to ma 3 pierwiastki ...... to co napisałeś to już miałem
28 gru 19:24
Eta:
x2−2mx=1 v x2−2mx=−1
x2−2mx−1=0 v x2−2mx+1=0
Δ=4m2+4>0 ⇒m€R Δ= 4m2−4 = 4(m−1)(m+1)=0 ⇒ m=1 v m=−1
zawsze dwa rozwiązania 1 rozwiązanie
Odp: trzy rozwiązania dla m..........
28 gru 19:25
Maciek: dla m = 1 lub m = −1 ?
28 gru 19:28
Eta:
28 gru 19:30
Maciek: dziękuje slicznie, Eta pomożesz jeszcze w 1? Narysuj zbiór wszystkich punktów (x,y) płaszczyzny
których współrzędne spełniają równanie logx (y−2x) =2. Dochodze do momentu równania
x(x+2)=y. Wypisuję punkty, uwzględnia że x>1, x≠0 i y> 2x. Co dalej?
28 gru 19:35
Eta:

x>0 i x≠1 i y>2x i y=x
2+2x=x(x+2) −−− część tej paraboli
28 gru 19:56
Kam: *Do pierwszego zadania.
Musisz tam jeszcze wykazać, że są to 3 różne pierwiastki. Z równania x2−2mx+1=0 dla m=1, x=1,
natomiast dla m=−1, x=−1 i teraz sprawdzamy dla równania x2−2mx−1=0 czy dla m=1 wychodzi x=1∨
x=−1 lub dla m=−1, x=−1∨ x=1 jeżeli nie to w takim razie dla m∊{−1,1} wychodzą trzy różne
pierwiastki.
30 mar 17:30
ziom: co nieogarniam
21 sty 19:54
albin55: oblicz P(A) wiedząc że P(AB) = 0,61 a P(AB")= )<0,16
21 paź 17:15