Dla jakich wartosci parametru m
Hubert: Dla jakich wartosci parametru m,m∊R, rownanie
m2−1=sinx/2 + sin2x/4 + sin3x/8 + sin4x/16 + ...
ma rozwiazanie
a wiec licze granice
S= a1/1−1
S= sinx/2 / 1− sinx/2
po skroceniu wychodzi ze sinx = 2m2
Odpowiedz jest jakas dziwna, wiec mysle ze robie cos zle, jakies wskazowki?
25 wrz 22:25
Hubert: Dla jakich wartosci parametru m,m∊R, rownanie
m
2−1=
sinx2 +
sin2x4 +
sin3x8 +
sin4x16 + ...
ma rozwiazanie
a wiec licze granice
S=
a11−q
po skroceniu wychodzi ze
sinx = 2m
2
25 wrz 22:33
AcidRock: Hmm... A mnie wyszło, że:
Przedstaw może obliczenia.
25 wrz 22:40
Mila:
| | 0,5 sinx | | 2 | | sinx | |
S= |
| * |
| = |
| |
| | 1−0,5sinx | | 2 | | 2−sinx | |
sinx=t i t∊<−1,1>
| | t | | −t | |
S(t)= |
| = |
| przekształcamy |
| | −t+2 | | t−2 | |
| | −t+2−2 | | −2 | |
S(t)= |
| =−1+ |
| i t∊<−1,1> |
| | t−2 | | t−2 | |
Rysujemy wykres i określamy zbiór wartości S(t)
dla t∊<−1,1> funkcja rosnąca
| | −2 | | 2 | | 1 | |
S(−1)= |
| −1= |
| −1=− |
| |
| | −1−2 | | 3 | | 3 | |
dla
| −1 | |
| ≤m2−1≤1 istnieją rozwiązania |
| 3 | |
Rozwiąż nierówność
25 wrz 22:52
Mila:
Albo bez wykresu , jak u Acid..
25 wrz 22:59
25 wrz 23:19